Skip to content

Schrijven van een goed belscript

Door Richard ST De Vries - 31+ jaar telefoontrainer

Schrijven van een goed belscript is de eerste stap naar zelfverzekerde telefoongesprekken met leads en met klanten
Door schrijven van een goed belscript op weg naar zelfverzekerde gesprekken

Benodigde tijd: 5 minuten

Schrijven van een goed belscript is de eerste stap naar zelfverzekerde telefoongesprekken met leads en met klanten
APK Belscript / Gratis Handleiding. Van Uitstellen naar Bellen / Vrijblijvend telefoongesprek of ZOOM*meeting / Telefoontraining


Schrijven van een goed belscript is eenvoudig als je de 4 onderstaande stappen volgt.

Door deze 4 stappen hou je de regie over het gesprek en ervaart de lead of de klant het telefoongesprek als een warm bad.

Door een goede voorbereiding merkt de lead of klant dat je goed beslagen ten ijs komt.

Dat je geen opdringerige verkoper bent die vanuit een vast script de diensten gaat pushen. Je weet wie je belt en waarom waardoor je gesprekken persoonlijker en zelfverzekerder worden.

Een goed belscript kent 4 achtereenvolgende stappen. Namelijk aanvang, analyse, aanbod en afsluiting.

 1. Aanvang telefoongesprek

  Start met een glimlach op je gezicht het gesprek. Noem als eerste de naam van degene die opneemt. Stel je voor door de James Bond methode. “Bond. James Bond”. Dus: “De Vries U spreekt met Richard de Vries”. Beschrijf in 2 motiverende zinnen waarom je belt. Zeg Goedemorgen of Goedemiddag. En vraag of een kort gesprek nu schikt.

 2. Analyse

  Je hebt toestemming gekregen en stelt relevante vragen over de huidige- en gewenste situatie bij de lead of bij de klant. Daarvoor heb je als voorbereiding de bedrijfswebsite en LinkedIn profiel bekeken. Effectieve vragen zijn daarbij Probleem, Implicatie en Nuttigeffectvragen. Deze vragen zijn ontwikkeld door Neil Rackman.

 3. Aanbod

  Je hebt een goed beeld wat de gewenste situatie is en controleert hoe urgent deze is voor de lead of klant. In 4 of 5 zinnen pitch je je aanbod en gaat na hoe en wanneer interesse is voor je diensten.

 4. Afsluiting

  Je maakt altijd een proactieve afspraak en bedankt de lead of de klant voor zijn tijd. Een afspraak voor een vervolggesprek met aanbod. Of een afspraak over enige tijd weer contact met elkaar te hebben over actuele ontwikkelingen. Je sluit als laatste het gesprek af. Let op. Een gesprek kent een goede eerste en een laatste indruk.


Na het schrijven van een goed belscript is het handig te oefenen met collega’s of met een externe trainer. Je maakt het belscript persoonlijk waardoor het natuurlijk overkomt als je gaat bellen.

Bovendien heeft het als voordeel dat je ervaart welke gedeeltes anders of beter kunnen. Een indicatie is als je gaat haperen op tekst.
Of dat je vakjargon gebruikt waarvan de ander letterlijk zegt. “Wat zeg je nu. Wat bedoel je precies?”.

Dan is het zaak terug te gaan naar de tekentafel en te gaan herschrijven naar beeldend, eenvoudig en begrijpelijk spreektaal.

Wat echt helpt is door 2 tot 4 telefoongesprekken op te nemen zodat je hoort wat je zegt en hoe je het zegt.

Dan volgt het echte werk. Je gaat bellen. Voorkom dat je goede intenties stranden in uitstelgedrag. Maak een afspraak met jezelf of met anderen. Bijvoorbeeld dat je elke dag 3 leads en/of klanten gaat bellen. Telefoongesprekken uitvoeren is een kwestie van techniek en mindset. Ontdek hier de waarde van mindset bij bellen.

Maak korte notities naar ieder gesprek zodat je inzicht krijgt in veel gestelde vragen of veelvoorkomende situaties waarop je effectief gaat inspelen bij andere gesprekken.

Na een week zet je alles op een rijtje en waar nodig stel je het belscript bij op 1 of meerdere van de 4 A’s. Aanvang. Analyse. Aanbod en Afsluiting.

Loop je tegen bepaalde zaken aan? Kies dan uit 1 van 4 methoden zodat je zelfverzekerd gaat bellen naar leads en naar klanten.

1. Ontvang de *gratis* Handleiding. Van Uitstellen naar Bellen. Scoor opdrachten door zelfverzekerde gesprekken. Klik hier >>

Voor je staat nu klaar de *gratis* gewaardeerde Handleiding. Van Uitstellen naar Bellen. Scoor opdrachten door zelfverzekerde gesprekken.

In de afgelopen 30+ jaar heb ik letterlijk duizenden telefoongesprekken gevoerd. Van (semi-)overheden tot MKB tot ziekenhuizen tot universiteiten tot onderwijs.

Richard S.T. de Vries – Telefoontrainer & ZOOM meetingtrainer

Kortom: ik durf toe te zeggen dat er geen een branche is waar ik géén telefoongesprek heb gevoerd.

Dat heeft een rijke bron aan kennis, inzicht en ervaring opgeleverd. Tijdens onze telefoontrainingen leren we je alle kneepjes van het vak.

Maar in deze handleiding kunnen we je alvast een tipje van de sluier geven met 5 stappen, waardoor je afkomt van je uitstelgedrag én meer succes bereikt met bellen naar klanten.

2. Boek vrijblijvend telefoongesprek of ZOOM*meeting van 21 minuten met Richard S.T. de Vries – Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer. Klik hier >>

Na het vrijblijvend gesprek heb je antwoord op je vragen en weet je wat te doen voor het krijgen van zelfverzekerde gesprekken met leads en met klanten.

3. APK Belscript: Zelfverzekerde Telefoongesprekken. Klik hier >>

Bij een APK Belscript: Zelfverzekerde Telefoongesprekken ontdek je:
# De waarde van een belscript zodat je nooit met je mond vol tanden komt te staan.
# De voordelen van een effectieve voorbereiding door slimme inzet van LinkedIn.

Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer
Alleen kom je ver. Samen verder

Een uitspraak als “Ik hang u even op” is voor het behoud van klanten rampzalig.

4. Telefoontraining. Online en op 1,5 meter

Soms vraag ik mij wel eens af of in het bedrijfsleven (lees ook overheid, non-profit organisaties) in voldoende mate wordt beseft  dat de telefoon het eerste contact is van een onderneming met de buitenwereld“ volgens Arnold Heertje. En vaak. Te vaak hoor ik de bevestiging van zijn stellingname.

Een antwoord als “Ja. Net was de heer Jansen nog op zijn plaats, maar waar hij nu is?”

Of “U belt al voor de vierde keer voor de heer Jansen in verband met een klacht. Nou dan probeert u het toch na het weekend toch voor de vijfde keer. Prettig weekend en veel succes”.

Dergelijke reacties zijn superslecht voor het imago van organisaties en bedrijven.

De klant wordt aan zijn lot overgelaten.

Nog erger. De klant denkt bekijk het maar. Ik bel nooit meer.

Dat is een slechte zaak voor bedrijven en organisaties!

Dat kan anders!
Overweeg een training Klantgericht Telefoneren!WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer