Skip to content

Ontdek waarom actief luisteren je klanten gelukkig maakt. En daardoor vaker contact met je gaat zoeken

Door Richard S.T. de Vries

Vragen. Boek adviesgesprek met Richard de Vries. Bel 050 314 34 70Reactie lezers
– “Echt een interessant artikel
– “Dit werkt thuis ook…

Een klant is net een echt mens. Wil graag gezien en gehoord worden. Een uitdaging voor bedrijven.

Waarom?
Waar het vaak aan ontbreekt is echt actief luisteren in gesprekken met klanten.

Ontdek wat dat aan problemen gaat opleveren. Wat de consequenties zijn. En hoe klanten gelukkig worden door medewerkers die echt luisteren.

Of je een goede luisteraar bent kan je ontdekken door een test van Manfred Kets de Vries. Deze test vindt je op het einde.

Slecht luisteren staat garant voor drama
Voor goede tijden. Voor slechte tijden.

Waarom?
Je bent zo bezig met je eigen verhaal dat de klant als een figurant zijn bijdrage mag leveren.

En dat is nou juist wat de klant niet wil. Hij vindt dat hij in het centrum staat. Al het andere is van ondergeschikt belang.

Reden te meer om alle zeilen bij te zetten. En te gaan luisteren. Echt aandacht te schenken aan datgene wat de klant te vertellen heeft. Dat heeft voorrang. Al het andere kan wachten. Het gevolg is dat de klant zich letterlijk en figuurlijk gehoord voelt. Weet dat zijn verhaal niet in de prullenbak belandt.

Hoop koestert dat hij de ster is in zijn verhaal en geen bijrol speelt. Dat laatste gevoel hebben klanten maar al te vaak. Denk alleen al aan het keuzemenu als een klant belt naar een groot bedrijf. Ik kan me voorstellen dat een klant denkt waar blijft de instructiefilm die me verder helpt bij deze 64 mogelijkheden.

Wil je direct actief aan de slag! Dat kan. Boek bij Richard de Vries een vrijblijvend, telefonisch strategiegesprek over je wensen, ideeën en vragen beter klantencontact

[activecampaign form=156]

Slecht luisteren betekent het begin van het einde
Klanten hebben veel stof om over te praten als ze het gevoel hebben, en dat is vaak, dat er niet naar ze geluisterd is. Het gevolg is dat een bedrijf bekend komt te staan die je beter kunt vermijden. Geen enkele mededogen heeft en je als klant maar moet schikken hoe het bedrijf denkt wat het beste is.

Dat is de dood in pot.

Social media en Internet zorgen dan dat je als bedrijf negatief in het voetlicht komt te staan.

En dat terwijl een gesprek van mens tot mens niet moeilijk hoeft te zijn. Een klant zegt iets.

Je:
– Hoort.
– Vraagt.
– Bedenkt samen met de klant een oplossing of geeft een goede toelichting op je dienst.

Simpel toch. Of toch niet?

Vragen? Bel Richard de Vries. Telefoon 050 314 34 70
Actief luisteren begint met oprechte aandacht

Luisteren naar de klant begint met aandacht.

Aandacht?
Ja aandacht. Dat betekent alles wat een scherm heeft uit zicht. Je ogen richten op de klant en ga luisteren met 2 oren. Laat je mond even dicht.

Ga niet gelijk reageren. Probeer de concentratie op te brengen te luisteren naar de klant.

Gevatte, humoristische en slimme opmerkingen? Laat die allemaal maar achterwege.

Probeer echt te luisteren en na te gaan of je de klant goed begrijpt. Denk aan de vuistregel van S. Covey “Eerst begrijpen om dan begrepen te worden”

Voorkom de valkuil dat je zo bezig bent met het formuleren van een antwoord dat je vergeet te luisteren naar de klant. Dat is lastig en hard werken.

Echt luisteren naar de klant is bewust te zijn van je luisterhouding. Creëer de voorwaarden door alle schermen ‘on hold’ te zetten. En jazeker door je luistergedrag volgt een goed gesprek met de klant.

Neem klanten serieus
Klanten nemen afscheid van bedrijven als ze het gevolg hebben niet serieus te woord worden. Met een kluitje in het riet worden gegooid. En het idee hebben te storen als ze een klacht hebben en een nietszeggend antwoord krijgen.

En dat is jammer. In feite zeg je tegen de klant. Leuk dat je geld hebt overgemaakt. Nu over tot de orde van dag. Op weg naar nieuwe klanten voor meer verkopen en nieuwe euro’s. Dat is allesbepalend en bestaande klanten worden genegeerd.

Dat is de dood in de pot. Voor je het weet krijg je een slecht imago. Klanten kunnen opzien contact te nemen met je organisatie. En dat is doodzonde. Zeker na al de tijd en moeite die je geïnvesteerd hebt een klant te werven.

Behandel klanten met respect
Een klant wil met respect te woord worden gestaan met volwassen antwoorden op vragen. Nietszeggende antwoorden daar hebben de klanten een hekel. Daar wordt door heen geprikt en levert een slecht imago op. Dat zijn onnodig veel gemiste kansen.

Terwijl een klant gezien en gehoord wil worden. Een snel en nauwkeurig antwoord wil op zijn vragen. Weet waar hij aan toe is als een zakelijke dienst wordt afgenomen.

Een volwassen gesprek hoort daar standaard bij. Waarbij echt geluisterd wordt en de klant het idee en gevoel heeft dat hij begrepen wordt. Geen rocketscience maar het gebruiken van gezond verstand. De wil een klant goed te woord te staan door scherp te luisteren.

Waardering klanten voor je zakelijke diensten
Kennis van zakelijke diensten hoort daarbij. Wat zijn de specificaties. Wat zijn de voordelen en de nadelen. Welke feedback hebben klanten gegeven. En wat doe je met de feedback in toekomstige gesprekken met klanten.

Door goed te luisteren krijg je inzicht in de motieven van klanten waarom zij graag gebruik maken van je zakelijke diensten. De meerwaarde is dat je de inhoud van de feedback kan gebruiken voor een reeks aan communicatiemiddelen om je diensten perfect op het podium te krijgen.

Denk daarbij aan berichten op social media kanalen. In blogs en vlogs. En ondersteunde teksten op mooie foto’s.

Samenvattend
Investeer in gesprekken met klanten. Daag jezelf uit en ga actief luisteren. Ontdek of je een goed luisteraar bent of de neiging hebt de klant in de rede te vallen. Als dat zo is, creëer meer rust in je gesprekken. Loop niet op de zaken vooruit en geef de klant kans zijn verhaal te vertellen.

En ben jij een goed luisteraar? Durf jij deze luistertest aan?

De test van Manfred Kets de Vries geeft je een goede indicatie of je echt actief kan luisteren.

Klik < HIER > voor deze test.

Onder deze test staan een aantal tips die je kwaliteit van luisteren snel vergroten. En niet alleen bij gesprekken met klanten! Ook handig in de familie- en privésfeer.

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer