Skip to content

Wie goed doet, goed ontmoet?!

Door Richard S.T. de Vries

Wie geeft krijgt altijd terug?
Volgens woorden.org betekent ‘wie goed doet, goed ontmoet’: Wie goede dingen doet voor andere mensen kan soms ook goede dingen terug verwachten. Let vooral op de woorden ‘kan soms ook’. Dat betekent dat het niet 100% zeker is dat je altijd goede dingen terug ontvangt. Is dat erg? Ik denk van niet. Het is een kwestie van blijven buffelen. Alert reageren op commerciële kansen die zich voordoen.

Onzekere tijden, onzekere mensen
Zeker, het zijn onzekere tijden. Het is knokken om opdrachten binnen te halen. Er is veel tegenwind en meer dan ooit is ondernemen een zaak van uithoudingsvermogen. Een zaak van meer vallen dan opstaan. Dan kan langzaam je zelfvertrouwen aantasten waardoor je onzeker wordt. Vrij vertaald dat slapeloze nachten je vermogen afnemen om flexibel in te spelen op steeds veranderende omstandigheden. Dat kan je onzeker maken.

Gouden cirkel S. Sinek
Het helpt, zo weet ik uit eigen ervaring, om niet doelloos te blijven rennen. Dat maakt dat je heel veel kilometers maakt zonder resultaat. Een idee is ‘stil te blijven staan’ bij waar je nu mee bezig bent. Dat je je afvraagt wat op korte termijn resultaat oplevert. Wat je altijd al deed maar wat te weinig oplevert. Laat dat vallen. Ga sparren met andere ondernemers die je respecteert en vertrouwt. En ga kritisch je diensten en producten onder de loep te nemen. Hoe? door gebruik te maken van het ‘gouden cirkel model’ van S. Sinek. Geef achtereenvolgens antwoord op de vragen waarom doen wat je doet? Hoe doe je het? En wat doe je?

Ei van Columbus?
Is het zo eenvoudig? Dat denk ik niet. Het is een zekere balans tussen geven (door het schrijven van blogs, geven van gratis eBoeken via social media) en het ontvangen van vragen. Vragen om een presentatie te geven of nader van gedachten te wisselen of je een organisatie verder kan helpen bij een bepaald vraagstuk.

Door actie reactie
Wie geeft krijgt altijd reactie. Dat betekent ook in onzekere tijden blijven geven en alert blijven reageren op commerciële signalen van klanten. Veel succes en plezier daarmee.

 

Ontvang gratis advies over ondernemen in onzekere tijden

Bel 050 314 34 70

Mijn vraag is

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer