Skip to content

Tony Crabbe van ‘Nooit meer te druk’ de aandachtgoeroe van deze tijd?!

Door Richard S.T. de Vries

‘Nooit meer te druk’ een spraakmakend boek

Tony Crabbe de schrijver van ‘Nooit meer te druk – Een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld’ heeft een indrukwekkend en pijnlijk boek geschreven.

Overkill aan informatie

Indrukwekkend vanwege zijn nuttige richtlijnen je minder te laten lijden door de overkill aan informatie die elke dag op je afkomt. Pijnlijk omdat ik me vooral laat ‘leiden’ door input in plaats van output. Input in de vorm van berichten op socialmedia kanalen zoals Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram en vaak controleren van email iedere dag.
Crabbe is (bedrijfs)psycholoog en baseerde ‘Nooit meer te druk’ op nieuwe psychologisch onderzoek en op zijn ervaringen bij bedrijven als Disney en Microsoft.
Start met grote klussen

Zijn tip start de werkdag met grote klussen en reserveer per klus ruim de tijd heb ik direct toegepast. Daarna volgen kleinere klussen zoals het controleren van e-mails en het nagaan hoeveel bezoekers de website trekt.
Najagen van goed gevoel

Dat is gemakkelijk gezegd maar een lastige opgave. Crabbe stelt, en daar herken ik mij volledig in, dat we vooral ‘druk zijn’ met de kleine klussen en de grote klussen vooruitschuiven in tijd. Het geeft een ‘goed’ gevoel continu de email te checken en op berichten op socialmedia te reageren. Je bent dan super actief. Of dat effectief is, is maar zeer de vraag. Je bent verbrokkeld bezig, je focus is wazig en je werkt niet productief.
Open deur, maar toch …

Crabbe’s advies is “doe eerst de belangrijke dingen”. Hij geeft als voorbeeld het experiment van Stephen Covey met stenen, kiezels en zand. “Je neemt een grote pot en vult die met grote stenen. Als de pot propvol is, vult je de leemtes met kiezels tot er niet een meer bij kan. Tot slot vul je de pot aan met zand”. Doe je dit in omgekeerde volgorde dan merk je dat je een paar stenen oftewel belangrijke klussen in de pot kunt persen. Zijn advies is let op de volgorde en start met de belangrijke zaken en blijf je daarop focussen. “Succesvol zijn in een overvolle wereld gaat in feite niet over ‘meer produceren maar om minder doen, en met meer impact”.
Minder is meer

Bij het vermijden van drukte spelen twee factoren een rol.
– “Probeer verleidingen niet te weerstaan”. Mensen die verleidingen kunnen weerstaan hebben goede gewoonten ontwikkeld.
– “Je overwint uitstelgedrag door in beweging te komen”. Het is lastig met een grote klus te starten, maar als je echt begint geeft dat veel voldoening.

Begin klein

Begin klein en ga experimenteren met een klus die belangrijk voor je is. Bijvoorbeeld breng het controleren van je email naar drie keer op een dag in plaats van elk half uur. Hoe meer je dat echt lukt hoe meer effect dat gaat krijgen op je werkgewoonten. En effectieve werkgewoonten staan aan de basis van succesvol werken.
Veel succes met het toepassen. Wie weet zeg je na enige tijd “ik heb het nooit meer druk”.

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer