Skip to content

Neem je klant serieus

Door Richard S.T. de Vries

Het boek ‘Flow en de kunst van het zakendoen’ van Jan Bommerez & Kees van Zijtveld is een opmerkelijk boek. Wat mij bijzonder aansprak is het inzicht voor jezelf na te gaan hoe je met het koopproces van de klant omgaat.

Klant echt centraal?
In de jacht naar nieuwe opdrachten is het een valkuil al het mogelijke te doen de klant te overhalen zaken met je te doen. De verkoper zet zich volop in ’the spotlight’. Alles is goed. Alles is bijzonder. Alles wordt beter als de klant kiest voor de dienst van de verkoper. De makke is evenwel dat een dergelijke inzet aan het koopproces van de klant volledig voorbij gaat.

Wat wil de klant echt?
Wees je bewust dat de klant goed moet nadenken of hij je zakelijke dienst echt nuttig acht. Ga na waar de klant nu tegenaan loopt. Wat zijn de beweegredenen om zaken anders aan te pakken? Achterhaal welke twijfels er bij de klant leven. Is het tijdstip goed? Zijn de medewerkers voldoende gemotiveerd? Is de organisatie van voldoende niveau? Kortom, achterhaal zoveel mogelijk criteria die gaan bepalen of je dienst van toegevoegde waarde is.

Wees een echte verkoper
Maak het de klant makkelijk zaken met je te doen. Door je onbevangen houding als verkoper creëer je ruimte voor een onderhandelingsgesprek. Je bespreekt alle opties en weegt met de klant de voordelen en de nadelen van je dienst. Het resultaat is een commerciële dialoog onder leiding van een echte verkoper. Dat is goed voor de klant. Dat is goed voor de verkoper. Dat is plezierig zaken doen. Is het niet de eerste keer dan toch zeker de volgende keer.
Goede zaken gewenst.

Ik ben benieuwd naar je ervaring. Twee weten meer dan een. Laat het me weten.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.

CONTACT De Vries advies & training
rdevries  Richard S.T. de Vries | bedrijfstrainer
  Bel voor direct contact 050 314 34 70
Mail naar info@devries-adviesentraining.com

Interesse in een training acquisitiegesprekken?

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer