Skip to content

Wat je moet weten om je vakantiegevoel langer vast te houden

Door Richard S.T. de Vries

De vraag hoe de vakantie was verdwijnt deze dagen spoedig naar de achtergrond. Al snel is het hard werken volgens de gebruikelijke routine. In deze blog stel ik voor deze automatische piloot af en toe uit te zetten en medewerkers te motiveren door met verfrissende ideeën te komen. Kortom: hoe houden we het vakantiegevoel langer vast?
Bedrijven gaan echt van start
Het geluid van de wekker dicteert dat het werkritme is begonnen. Het verkeer op de straten en snelwegen komt weer op gang. Eenmaal terug op de werkvloer neemt de werkdruk toe. Het is gedaan met de luie zomerdagen, de vakantieperiode is officieel voorbij.
Energiek in de startblokken
Maar: je komt verfrist en energiek op het werk, vastbesloten om de wereld met prima ideeën te bestormen. Plannen die op het strand veelbelovend waren, sneuvelen helaas in de realiteit van alledag. ‘Doe maar normaal dan doe je goed genoeg’ is het motto. En voor je het weet ben je terug in de sleur van alledag, alsof je nooit bent weggeweest. Vorige week maakten wetenschappers dit bekend, als een van de conclusies uit hun onderzoek. Dat is jammer voor de medewerkers en daarmee voor de groei en bloei van een bedrijf.
Iedereen heeft een rol
In ieder bedrijf heeft iedereen zijn eigen rol en inbreng. Met alleen maar hemelbestormers is geen enkel bedrijf gebaat. Een zeker evenwicht tussen medewerkers met passie en medewerkers met de benen op de grond is prima. Tegelijk pleit ik ervoor dat creatieve medewerkers ruimte krijgen wilde ideeën uit te werken. Door nieuwe wegen gaan verkennen kunnen zij het bedrijf – op termijn – onderscheiden van anderen. Dat betekent dat medewerkers een aantal uren de tijd ongestoord te gaan freewheelen.
Opvallende resultaten kosten tijd
Dat dergelijke activiteiten niet direct resultaat opleveren moge duidelijk zijn. Maar helemaal geen gehoor te geven aan verrassende invalshoeken levert altijd een zeker verlies op. Het gevolg is een verkillende sleur en weinig sprankelend optreden van medewerkers. Klanten bespeuren weinig enthousiasme en gaan voor je het in de gaten hebt naar een ander bedrijf.

Hoe lok je verfrissende ideeën uit?
Het is de kunst om medewerkers uit te dagen om met verfrissende ideeën te komen. Hier zijn heel veel manieren voor. Essentieel is het vertrouwen (leren) hebben in de eigen verantwoordelijkheid en het initiatief van medewerkers. Geef ze de tijd om zaken uit te werken en fouten te maken. Breng ze in contact te met klanten en zorg dat ze met elkaar in gesprek te gaan. Dat kan heel concreet door te laten vragen wat klanten in de dienstverlening waarderen. Wat klanten hadden verwacht en welke punten ze graag anders hadden willen zien.
Ook kun je met het personeel  informele bijeenkomsten organiseren op een vrijdagmiddag. Zogenaamde B.O.T.  bijeenkomsten: ‘met de benen op tafel bijeenkomsten’. Of door in samenwerking met een onafhankelijke begeleider een workshop te organiseren. Een workshop waarbij gezamenlijk de bedrijfsactiviteiten kritisch tegen het licht worden gehouden.
Follow up

Zorg bij iedere activiteit te allen tijde voor een follow up. Praktische vuistregel is dat alleen veelbelovende actiepunten het papier halen en daadwerkelijk worden uitgevoerd. Zorg dat ruimte is voor experimenteren van nieuwe activiteiten, Niet het praten om het praten. Neen. Woorden en daden. Dat stimuleert, motiveert en zorgt voor een gezonde spanning bij het werk. En, dat brengt zelfs wel het vakantiegevoel terug. Kortom, een balans tussen routine en ruimte voor het experiment zorgt voor opvallende bedrijven.
2 weten meer dan 1

Ik ben benieuwd hoe je nieuwe ideeën aan bod laat komen binnen je bedrijf. Laat het mij weten! Mail je ervaring door naar info@devries-adviesentraining.com. Je inbreng vormt dan een goede basis voor een nieuwe blog.
O, ja. Ga je bezig met een workshop?
Kan je hulp daarbij goed gebruiken bij het opzetten en het uitvoeren van een effectieve workshop? Neem dan contact op.
Ja, ik wil meer weten over het opzetten en het uitvoeren van een effectieve workshop

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer