20 september 2019
Handleiding Zakelijk Netwerken. Groei persoonlijke ontwikkeling. Bloei zakelijke diensten
Door Richard S.T. de Vries
Is zakelijk netwerken een vervelend avontuur voor je? Je krijgt er de kriebels van en ziet er huizenhoog tegenop. Ik heb goed nieuws. Voor je heb ik de Handleiding Zakelijk Netwerken. Groei persoonlijke ontwikkeling. Bloei zakelijke diensten.
Het helpt je over de angst voor zakelijk netwerken met (on)bekende mensen. Het vergroot je wereld. Je creëert kansen. Je haalt opdrachten binnen. Speciaal voor de zakelijke dienstverlener.
Het is praktisch. Zonder flauwekul. Het helpt je persoonlijk en effectief te netwerken. Dat garandeer ik Richard de Vries. Ik timmer 29 jaar aan de weg met zakelijke diensten zoals in-company en individuele communicatietrainingen.
Achtereenvolgens ontdek je meer over zakelijk netwerken door:
A. 5 stappen: 1. Passie, 2. Persoon, 3. Professie, 4. Profijt en 5. Proberen
B. 2 invalshoeken waardoor je altijd een goede indruk maakt door een persoonlijke elevator pitch
C. 7 praktische adviezen waarmee je zakelijk netwerk groeit en bloeit
De adviezen komen niet zo maar uit de lucht vallen. Daar is een grillige weg aan vooraf gegaan. Laat ik beginnen met een persoonlijk voorbeeld uit mijn jeugd.
Rond mijn vijftiende jaar had ik een krantenwijk in Sneek. Een spannende periode was Oud en Nieuw. Ik belde aan bij de abonnees van de Sneeker Nieuwsblad en wenste de lezer een voorspoedig nieuw jaar. Dit gebaar leverde dan geld op. Ik zag daar als een berg tegen op. Je weet nooit wie de deur open doet. Wat de reactie wordt. Ik heb geleerd dat lezers ook gewoon mensen zijn. Het vergt moed de stap te zetten en op de deurbel te drukken.
Later om op onbekende mensen af te stappen bij bijvoorbeeld de Promotiedagen of netwerkbijeenkomsten.
Oftewel te gaan netwerken. De handleiding geeft een goede steun in de rug. Ontstaan in ruim 29 jaar ervaring met zakelijk netwerken.
Wil je direct actief aan de slag! Dat kan. Boek bij Richard de Vries een vrijblijvend, telefonisch strategiegesprek over je ideeën voor zakelijk netwerken in 2020.
[activecampaign form=156]
A. Door 5 stappen op weg naar persoonlijke en zinvolle netwerkgesprekken
1. Passie
Iedereen is anders. Iedereen is uniek. En toch. Bij gesprekken blijft het vaak hangen op veelgehoorde antwoorden als “Ik ben een harde werker. Heb geen 9 tot 17 uur mentaliteit“.
Dat is een kleurloos antwoord. Daarmee ben je 1 van de velen.
Bedenk een persoonlijk antwoord op de vraag “Waarom stap ik iedere dag uit bed ..?”
Wat motiveert je. Waardoor gaat je hart sneller kloppen.
Door dit persoonlijk antwoord kom je persoonlijk en authentiek uit de verf.
2. Persoon
Een persoonlijk gesprek van mens tot mens is lastig. Een aanrader is de TED talk ’10 ways to have a better conversation’ van Celeste Headlee.
Haar belangrijkste tips zijn:
– Wees geïnteresseerd.
– Luister.
– Duw gedachten weg en focus je op gesprek.
– Ga niet autobiografisch reageren. Bijvoorbeeld je gesprekspartners is geblesseerd en jij komt met een nog erger voorbeeld)
Door een echt gesprek van persoon tot persoon kom je met boeiende verhalen thuis. Weet je een goede inschatting te maken of je elkaar verder kunt helpen. Op persoonlijk en/of professioneel gebied.
3. Professie
Zakelijk netwerken is net werken. Doet een beroep op persoonlijke en professionele vaardigheden.
Een mooi voorbeeld haalde ik uit de TED talk van Mark E. Sackett, The art of active networking. Hij loopt over het podium met een pak visitekaartjes en gooit bijna alle kaartjes in de prullenbak. Totaal niet interessant en zijn gesprekken waren op de automatische piloot.
Dat kan anders? Hoe!
Gebruik 1 of meerdere van de 4 vragen.
– Wie ben je?
– Wat doe je en wat zou je willen doen (n.b. 70% doet niet het werk wat hij/zij zou willen doen)?
– Waarom ben je specifiek vandaag hier bij deze bijeenkomst?
– Waarom stap je uit bed te doen wat je doet?
Het levert verfrissende gesprekken op.
4. Profijt
Wat levert netwerken op?
– Interessante, boeiende verhalen met onbekende mensen.
– Relevante informatie over actuele ontwikkelingen binnen beroepen en branches.
– Groter netwerk met personen. Zowel met de eerste als de en tweede ring.
Zoals voorbeeld binnen 4 stappen met Mark Rutte. Minister President.
Via pa van medestudent naar voorzitter lobbyvereniging naar contactpersoon hoog bij VVD.
Netwerken betekent plezier en op termijn misschien zelfs poen.
5. Proberen
Op papier staat het eenvoudig. Het is nu zaak van doen. Proberen. Bij schaven. Nagaan welke vragen bij je passen. En welke niet.
Probeer de 3 stappen als je bijvoorbeeld bij een grootschalig evenement bent als de Promotiedagen in de stad Groningen.
1e Introductie
Ik ben student/werknemer/ondernemer bij … en ben enthousiast over …
2e Vragen
– Waarom bent u specifiek bij de Promotiedagen?
– Wat motiveert u?
3e Vertel
Ik ben op zoek naar … Welk bedrijf zou u mij aanraden? Kent u daar een persoon? Mag ik de naam van deze persoon?
Adviezen:
. Goed luisteren (smartphone uit. Concentreren op de ander).
. Open vragen stellen.
Wie bent u?
Wat doet u bij …? (bedrijf).
Sinds wanneer?
Wat vindt u belangrijk wat een stagiaire/werknemer moet kunnen.
B. 2 invalshoeken waardoor je altijd een goede indruk bij netwerkgesprekken maakt door een persoonlijke elevator pitch
Een gigantisch open deur maar toch … een goede indruk maken is eenvoudig als je weet hoe.
Ontdek 2 invalshoeken om een goede eerste indruk maken.
– De eerste invalshoek draait om de cruciale eerste indruk. Essentieel want je kan maar een keer een goede eerste indruk maken.
– De tweede invalshoek gaat in op de 3 geheimen van een professionele elevator pitch.
EERSTE INDRUK
Door slechte indruk negatieve gevolgen
Veel mensen komen onvoldoende tot hun recht door een onprofessionele indruk tijdens gesprekken. Welke negatieve gevolgen dat heeft bij bedrijven en hoe deze persoonlijke kwesties ten goede te keren, komt hier aan bod.
Over persoonlijke drempels stappen
Vroeger, lees de vorige eeuw, was ik erg verlegen. Was ik jaloers op klasgenoten die met flair een spreekbeurt hielden. Zij kwamen in de spotlight en werden met complimenten overladen.
Beren op de weg
Dat wilde ik ook maar durfde niet door een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen en vervelende gedachten. Dat kan ik niet. Dat durf ik niet. Stel dat ze me uitlachen. Allemaal drogredenen die je op achterstand zetten.
Deze houding en gedrag herken ik bij deelnemers aan de individuele trainingen Professionele Elevator Pitch. Zij staan voor de uitdaging over drempels te stappen. Zij ontmoeten veel figuurlijke beren op de weg. En dat is jammer. Het gevolg is dat capaciteiten onderbelicht blijven met alle gevolgen van dien.
Deelnemers worden niet gevraagd voor aansprekende projecten binnen bedrijven. Vissen achter het net zodra een promotiekans in het verschiet ligt. Bij reorganisatie met de onvermijdelijke oriënterende gesprekken komen de wensen en vaardigheden nauwelijks uit de verf.
Gemiste kansen
Dergelijk gedrag levert al met al gemiste kansen op. Je blijft hangen in je comfortzone en je capaciteiten blijven ver onder de oppervlakte. Op een gegeven moment ontstaat chagrijn wat alleen maar verliezers oplevert.
Wat dan te doen?
Op zich lijkt het simpel. Pak jezelf bij de lurven. Volg een training en oefen steeds weer in het professioneel presenteren tijdens werkbesprekingen en netwerkgesprekken met bekende en onbekende mensen. Dat vergt lef, moed en uithoudingsvermogen.
Hoe anders is de praktijk!
De snode plannen een training te volgen, blijven snode plannen. Bij netwerkbijeenkomst vraagt het turen naar de smartphone alle aandacht. Het contact met de onlinewereld is gemakkelijker dan een persoonlijk gesprek.
Het jammere is dat je met weinig enthousiaste verhalen thuiskomt. Immers je smartphone is je beste vriend die je geheel onder controle hebt. Hij zegt niets terug en je bent baas over je eigen beeldscherm. Bijzondere verhalen en kansen op basis van gesprekken met onbekenden blijven achterwege.
Relativeer
Dat kan anders door jezelf minder serieus te nemen. Door jezelf uit te dagen en jezelf voor te nemen bij volgende gelegenheden in ieder geval met een onbekende een gesprek aan te gaan. Als een schaap over de dam is, volgen er vanzelf meer.
Benut kennis
Door je te verdiepen in aspecten van een elevator pitch. Een rijke bron is Google en YouTube. Je duikt een schat aan informatie op door artikelen te lezen en YouTube filmpjes te bekijken. Nuttige tips, handige adviezen en persoonlijke verhalen onderstrepen vaak de stelling “there is nothing good or bad, but thinking makes it so” (Shakespeare).
Je komt snel tot de ontdekking dat mensen over drempels moeten bij contacten met onbekenden. Bij situaties waar de persoonlijke druk te presteren hoog is.
Conclusie
Mijn stelling is dat als hebt leren praten dan kan je leren een goede eerste indruk maken op basis van een elevator pitch. Het is een zaak van meer opstaan dan vallen.
PROFESSIONELE ELEVATOR PITCH
Ben je aan het worstelen met je elevator pitch? Voelt deze pitch nu nog onpersoonlijk aan?
Lees dan verder en ontdek de 3 geheimen naar een professionele, oprechte elevator pitch.
Door deze 3 geheimen in combinatie met het sparren met derden is het resultaat volgens
een deelnemer aan de training Professionele, oprechte Elevator Pitch “Je komt tot de kern van wat jouw verhaal is! Het is geen verzonnen verhaal maar jouw eigen oprechte verhaal!”
1e GEHEIM ELEVATOR PITCH: “Vertel enthousiast een verhaal. Of hou anders je mond”
Een van de belangrijkste marketinginstrumenten is een elevator pitch oftewel een marketingboodschap van ongeveer 30 seconden.
Waarom ongeveer 30 seconden?
Het motiveert je erg goed na te denken over je diensten en/of producten.
Let wel! Bijzonder voor je potentiële ‘klanten’.
Algemene verhalen horen klanten al genoeg.
Schuif je aan bij deze groep grijze muizen dan is de kans erg klein dat de klant je spontaan gaat mailen of je gaat bellen om zaken met je te doen. En daar is het uiteindelijk allemaal om te doen. Van contact naar contract voor goede omzet.
Denk kortom goed na hoe je je elevator pitch kraakhelder ‘in the spotlight’ gaat brengen.
Wat zijn 30 seconden boodschappen die werken?
De meeste mensen antwoorden op de vraag: “En wat doe jij?” iets in de trant van:
– “Ik ben coach”
– “Ik ben verkoper”
Of ze praten over hun proces:
– “Ik ben een trainer die veel werkt met basisvaardigheden”
– “Ik geef trainingen persoonlijke effectiviteit”.
Kan, maar wat heeft de ander eraan?
Met deze boodschap communiceer je niet duidelijk en niet specifiek genoeg wat je echt de ander te bieden hebt.
Nu even een vervelende mededeling!
Mensen zijn eigenlijk niet zo in jou of je proces geïnteresseerd.
– Ze willen weten hoe je hen verder gaat helpen.
– Ze willen van je horen wat ze van je gaan krijgen. Het interesseert ze vooral wat jouw expertise hen gaat opleveren. Welke resultaten worden bereikt.
Daarom is belangrijk helder aan te geven op wie jij je richt met jouw dienst of jouw product.
Dan weten ze meteen of je hun iets te bieden hebt of niet.
Daarbij is het essentieel dat je aangeeft welke oplossingen je paraat hebt om problemen op te lossen. In het ideale geval herkennen klanten zich in de geschetste problemen en geboden oplossingen.
De interesse groeit bij de potentiële klant als door jouw enthousiast verhaal de klant zich gaat herkennen.
Het ‘afdraaien’ van een elevator pitch is zonde van je tijd en die van je gesprekspartner.
Potentiële klanten willen praten met een waar mens en niet met een figuurlijke folder vol nutteloze commerciële slogans.
4 elementen die horen bij een zinvolle elevator pitch
– Wie je helpt met jouw oplossing (het soort klanten op wie jij je richt).
– De problemen waar je oplossingen voor levert.
– De oplossing die je daarvoor hebt.
– Wat jouw oplossingen voor klanten betekenen.
4 praktische tips
– Wees kort. Je moet de aandacht weten te trekken en vast te houden.
– Kijk goed naar de lichaamstaal van je toehoorder.
– Je boodschap moet door iedereen te begrijpen zijn, duidelijk en met zo min mogelijk vakjargon.
– Je toehoorder moet voordeel zien. Stel een open vraag aan het einde van je elevator pitch.
2e GEHEIM ELEVATOR PITCH: “Elevator pitch alleen geslaagd als het resultaat een echt gesprek is”
Je kent ze vast wel de snelle types die tijdens een bijeenkomst even kort vertellen wie ze zijn, wat ze doen, welke meerwaarde ze bieden en waar ze de ander snel, heel snel mee gaan helpen.
Kortom een elevator pitch geven waarbij de snelle zakenjongens modus er vanaf spat en met sprankelende ogen de clichévraag volgt “wat kan ik nu voor je betekenen?”.
En juist daarin schuilt een levensgroot gevaar! Nog te vaak zie je dat het geven van een elevator pitch daardoor éénrichtingsverkeer is.
In dat geval adviseer ik laat je elevator pitch thuis.
Durf dan een gesprek aan te gaan zonder een elevator pitch.
Wat is het geheim van een goede elevator pitch?
Het gaat om het ontvangen van en reageren op informatie van je gesprekspartner.
Hoe doe je dat? Door:
– Oprechte aandacht te geven.
– Goed te luisteren.
– Vragen te stellen.
– Ve reageren op de ander.
Inderdaad het is geen rocket science. Het is ‘gewoon’ het gesprek aangaan.
De ander oprecht in de belangstelling zetten.
Op de antwoorden die de ander geeft reageer je en wellicht volgt een zekere aansluiting. Zo je wilt een persoonlijke en zakelijke klik en merk je ‘of je iets voor elkaar kan betekenen’.
Het kan zijn dat je gesprekspartner geen vragen stelt. (Dat wil dan niet direct zeggen dat hij/zij geen belangstelling heeft.)
Hou dan het gesprek op gang door bijvoorbeeld te vragen: “Waar kan ik je mee helpen?”
3 praktische adviezen
Advies 1
Vraag tijdens een netwerkbijeenkomst eens persoonlijke vragen zoals bijvoorbeeld:
– Wat zijn succes is?
– Waar zijn passie ligt?
– Welk advies hij voor je heeft?
Advies 2
Als je bijvoorbeeld gevraagd wordt: “En wat doe jij voor de kost” onderdruk de neiging eens je “elevator pitch” te gebruiken.
Maak voor de verandering eens gebruik van een statement die vragen oproept zoals:
– “In de strijd om de klant worden (mijn diensten) met succes ingezet en daar worden mijn relaties blij van”
Advies 3
Moraal van bovenstaande adviezen en dit derde advies: Doe eens iets anders!
Verlaat de platgetreden paden en vraag eerst naar iemands hobby’s of interesses.
De meeste mensen praten hier met enthousiasme en met passie over en dat zie je meteen aan hun lichaamstaal, de stralende ogen en de glimlach.
3e GEHEIM ELEVATOR PITCH: “Oefenen. Oefenen. Oefenen. Basis voor spontane marketing boodschappen”
“There is no second chance for a first impression”
Het schrijven van een plezierige en professionele elevator pitch is hard werken.
Ter inspiratie voor maken van je eigen elevator pitch
– Een over the top puur Amerikaans YouTube filmpje
https://www.youtube.com/watch?v=i6O98o2FRHw
– Lees deze 2 artikelen
http://www.carrieretijger.nl/carriere/zelfmarketing/elevator-pitch
http://www.verkopersonline.nl/artikel/61/de-elevator-pitch.html
– Ga aan de slag met deze zelfstudieopdracht
Geef antwoord op onderstaande vragen.
1. Wie wil je helpen?
Bepaal je: doelgroep of doelgroepen
2. Voor welk probleem of situatie?
3. Wat is je oplossing?
4. Wat zijn je expertises?
5. Wat levert het je toehoorder op?
Praktisch advies
Oefen je pitch met iemand die je goede feedback kan geven.
– Brainstorm samen wanneer je niet de juiste woorden kunt vinden.
Op voorhand! Wil je echt werk maken van je professionele elevator pitch? Boek nu een vrijblijvend, telefonisch strategiegesprek
[activecampaign form=156]
C. 7 praktische adviezen waardoor je zakelijk netwerk groeit en bloeit
Netwerken is hard werken en uit je comfortzone stappen. Is durven afstappen op (on)bekende mensen en spontaan een praatje aangaan.
Echter… small talk’ is voor veel Nederlanders een brug te ver. Het vermijden van contact met (on)bekenden.
Met als gevolg het blijven hangen in het cirkeltje van bekende collega’s. Dat is veilig en overzichtelijk.
Met als nadeel dat je kansen mist. Onvoldoende weet wat er speelt binnen en buiten je organisatie.
Je gaat als een berg tegen bedrijfsborrels opzien. Netwerkbijeenkomsten. En studiedagen. Je komt met weinig nieuws thuis.
Ontdek wat je allemaal mist als je netwerken uit de weg gaat. De 7 netwerk adviezen gaan je motiveren nu wel in beweging te komen.
Ga voorzichtig netwerken. Stap voor stap.
7 netwerk adviezen
5 adviezen om direct toe te passen. 2 adviezen om eerst over na te denken.
1. Iedereen heeft een netwerk. Is een netwerker
Advies: Zorg voor een goed relatie-informatie-systeem.
Sla je je kennis en informatie over je zakelijke relaties toegankelijk op. Heel Nederland ligt binnen je handbereik. Ieder Nederlander heeft ongeveer 250 belangrijke kennissen. Dat is je vraagbaak. Zij kunnen je doorverwijzen naar 200 andere relaties en die weer naar 100. Zo heb je in twee stappen toegang tot 5.000.000 volwassen Nederlanders.
2. 20 procent van je relaties bepaalt 80 procent van je succes
Advies: Stel jezelf geregeld de vraag hoe belangrijk iedere zakelijke relatie voor je is.
Effectief netwerken betekent je tijd, energie en aandacht goed verdelen over je zakelijkerelaties.
3. Een groot netwerk is fijn. Een goed netwerk is beter
Advies: Bedenk wat je relaties je kunnen vertellen en luister. Aan hen verdienen kan altijd nog.
Natuurlijk heeft een groot netwerk nut. Maar levert het je op wat je zoekt? Mijn ideaal is een goed netwerk van kennissen met kennis. Zij bieden je contact met de alledaagse praktijk. Zij zorgen voor de signalen uit de markt.
4. Alle relaties hebben formele- en informele kanten
Advies: Concentreer je in een netwerkgesprek eerst op de relatie (toon belangstelling voor de achtergronden en wensen van de ander) en ga dan eventueel gepast over op zaken/informatie.
Netwerken bestaan uit informele- (zoals collega’s, bekende concurrenten) en formele (nog onbekende zakelijke) relaties. Wees je bewust van het feit dat zich achter informele- en formele relaties weer andere netwerken bevinden.
5. Netwerken is samenwerken. Onderhandelen. En soms zelfs conflicten uitvechten
Advies: Evalueer je relatienetwerk geregeld op gemeenschappelijke en tegengestelde belangen.
Al samenwerkend kan blijken dat je belangen niet langer parallel lopen. Dan wordt het tijd om je samenwerking te evalueren. Zo nodig ga je opnieuw onderhandelen. Of zet de zaak op scherp. Ga het conflict aan en maak een frisse doorstart.
6. Netwerkmomenten gaat niet over vriendjes maken, maar draait om informatie uitwisselen in ‘korte’ tijd
Advies: Richt je op ‘korte’ netwerkmomenten waarbij het delen van informatie centraal staat.
Informatie uitwisselen hoeft, zoals bij privé contacten met vrienden, geen uren te duren. In de zakelijke netwerkmomenten deel je informatie en help je elkaar waar je elkaar mee kan helpen. Het zijn in essentie korte persoonlijke en zakelijke actiemomenten.
7. De netwerk paradox. Eerst volop geven. Dan (eventueel) ontvangen
Advies: Door te geven ontvang je altijd reactie.
Het is een groot misverstand dat netwerken vooral neerkomt op het ‘benutten’ van anderen.
Netwerken is in de eerste plaats een goede relatie opbouwen. Een relatie die is gebaseerd op echte aandacht en interesse in de ander als mens. Het is geven zonder er direct wat voor terug te verwachten. Het eventueel ‘benutten’ komt pas op de tweede plaats.
Veel plezier met je toekomstige netwerkgesprekken. Zorg voor een goed humeur. Lach. Toon belangstelling en laat je verrassen door de vele nuttige en aangename gesprekken.
Van connectie naar klant. Ontwikkel jouw krachtige LinkedIn strategie In een inspirerende LinkedIn Live-uitzending getiteld ‘Van Connectie naar Klant. Nico Waiboer’s Geheimen voor een Constante Stroom via LinkedIn’, sprak Nico over hoe je LinkedIn effectief kunt inzetten om een constante stroom aan klanten te genereren. Lees de tips hieronder. Of bekijk de YouTube uitzending. In […]