Skip to content

Altijd spetterende workshops door 5 gouden adviezen

Door Richard S.T. de Vries

Bij het onbezonnen organiseren van een workshop verliest een bedrijf veel. Ontevreden deelnemers, Wat is je vraag?slechte PR voor het bedrijf en verkwisting van tijd.

Dat kan anders!

Hoe?

Lees dan verder de 5 gouden adviezen die een goed fundament van je spetterende workshop vormen.

De 5 gouden adviezen zijn tot stand gekomen door de ‘harde’ leerschool van het organiseren van workshops.

1. Verken de locatie

De deelnemers brachten een vrolijke stemming in de ruimte van de workshop locatie. De werkdag werd doorgenomen en sterke verhalen uitgewisseld. Helaas zakte de stemming doordat de temperatuur spoedig ver onder het vriespunt daalde. Van arren moede deden de deelnemers hun jassen aan om het maar beetje warm te krijgen. De koffie niet te drinken was doordat de koffiebonen betere tijden hadden gekend. Je begint dan als bedrijf met een dikke 2 – 0 achterstand aan het workshop programma.

Advies: Bezoek vooraf de locatie en proef de sfeer.

2. Maak afspraken

Een gigantische open deur maar toch trap ik die even open. Natuurlijk, tijdens de verbouwing gaat ‘de verkoop’ door. Echter liever niet tijdens een workshop. Tenzij je een workshop ‘gebarentaal’ geeft. Het stoort en ontneemt je de kans op een nuttige en plezierige manier het programma uit te voeren.
Een beruchte stoorzender is het spontaan krijgen van verse koffie en thee. Maak vooraf een planning voor de noodzakelijke cafeïne.

Advies: Neem het draaiboek met medewerkers van de workshop locatie door.

3. Varieer

De deelnemers sluiten je – figuurlijk – in de arm als het programma voldoende afwisseling kent. Laat de sprekers een dialoog aangaan met de deelnemers en zorg dat er actieve werkvormen op het programma staan waarbij meer dan alleen een beroep op luisteren wordt gedaan bij de deelnemers.

Advies: Daag sprekers uit meer te doen dan het gebruikelijk ‘praatje met plaatjes’.

4. Netwerken|

Reserveer tijd voor het zakelijk netwerken tijdens de inloop, de pauze en na afloop bij de netwerkborrel. Deelnemers stellen dat zeer op prijs. Dat geeft je als organisator de kans om te peilen hoe deelnemers de workshops hebben gewaardeerd.

Advies: Reserveer tijd voor zakelijk netwerken.

5. Vraag toestemming

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Foto’s maken en eventueel YouTube opnames is zeker aan te raden. Vraag dan wel vooraf toestemming van de deelnemers. Niet iedere deelnemer stelt het op prijs zich terug te zien op een website of social mediakanaal. Dat voorkomt een hoop gedoe tussen deelnemers en workshop begeleiders.

Advies: Vraag toestemming voor het maken van beeldopnames.

Bovenstaande adviezen dragen bij aan sprankelende workshops met enthousiaste deelnemers.

Ik ben benieuwd naar je tips.

Laat het me weten! Twee weten tenslotte meer dan een.

Ga je binnenkort een workshop organiseren? Heb je een vraag hierover?

rdevries
Richard S.T. de Vries | bedrijfstrainer

Bel voor direct contact 050 314 34 70

Ja, neem contact op. Ik wil meer weten over het organiseren van en goede workshop

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer