Skip to content

Door 3 sprekersgeheimen altijd sprankelende workshops

Door Richard S.T. de Vries

In de blog ontdek je hoe je als spreker deelnemers dolenthousiast maakt. Deelnemers die met veel plezier gaan praten over je workshop.  En door het opvolgen van de 3 geheimen wordt je als een expert ervaren.

Het resultaat? Deze aanpak levert een win-win situatie op. Voor sprekers. Voor deelnemers.

Alles staat of valt met sprekers
Ik bezoek regelmatig workshops en netwerkbijeenkomsten waarbij een grote rol voor sprekers is weggelegd. Een bescheiden aantal sprekers valt op door een verfrissende aanpak.
Hoe? Door geen ellenlang betoog over hoe goed het bedrijf is met reclamepraat over de geweldige diensten en producten. Dat is zo 1980.
Alles valt of staat met interactie
Dat kan anders! Ga direct de toehoorders aan het werk zetten door opvallende werkvormen. Bijvoorbeeld door heel snel de toehoorders te laten rondlopen en na je signaal gaan ze een praatje met een onbekende maken. Is even wennen. Zeker, maar het levert veel op. Gekke, vreemde en enthousiaste verhalen voor de deelnemers door de bril van een onbekende.
Het gevolg is een ontspannen sfeer waar het nuttige echt met het aangename gecombineerd wordt. Zo zijn meer werkvormen te bedenken. Rode draad is dat in schijnbaar eenvoudige taal met mooi beeldmateriaal, opvallende anekdotes en vaart het onderwerp voor het voetlicht komt.
Alles valt of staat met slimme sprekers
Door deze aanpak van sprekers scoor je punten als bedrijf en als maatschappelijke organisaties. Het succes straalt van je af en je hebt een goede binnenkomer bij een vervolggesprek met interessante klanten.
De deelnemers komen met enthousiaste verhalen bij het bedrijf. Zij hebben op een ontspannen manier meer geleerd over verrassende invalshoeken wat profijt bij bedrijfsactiviteiten oplevert.
De spreker voelt zich gesterkt in zijn aanpak en zal traditionele paden van (te)veel plaatjes met een saai praatje achterwege laten. Vraag je als spreker niet af wat jouw verhaal is, maar vraag je af hoe je je toehoorders verder gaat helpen. Betrek de praktijk van alledag met zijn problemen en ga de dialoog aan. Een betrokken en enthousiaste houding van je toehoorders is dan verzekerd.
3 sprekersgeheimen

Deze 3 sprekersgeheimen zijn een goede leidraad voor een sprankelend optreden als spreker.
1. Spreek over veelvoorkomende problemen

Ga als eerste na wat veel voorkomende problemen zijn van je toehoorders. Wat zijn de onderwerpen waar ze mee worstelen en maak daarvan een top 3.
2. Spreek over negatieve gevolgen

Ga als tweede in op wat de gevolgen zijn als deze 3 problemen niet effectief worden aangepakt. Wat levert dat als nadelen op voor de toehoorders en daarmee de bedrijven. Kies hierbij voor een duidelijke stellingname zodat je reacties krijgt van de toehoorders. Dat is een nuttige start van een dialoog waarbij je met respect reacties uitlokt.
3. Spreek over goede oplossingen

Ga als derde in op wat goede oplossingen zijn om de 3 geschetste problemen aan te pakken. Doe dat met humor, met relativering en geef mogelijke oplossingen. Geef de toehoorders zowel praktische tips als voer tot nadenken. Bouw dit in overzichtelijke stappen op omdat niet iedereen direct het totaalplaatje voor ogen heeft. Door leuke anekdotes, bizarre praktijkvoorbeelden en uitspraken van klanten verpak je je oplossingen.
Moraal van het verhaal
Focus op veelvoorkomende problemen van je klanten. Geef met humor en respect aan wat de gevolgen zijn en welke goede oplossingen deze problemen aanpakken.
O, ja. Ben je binnenkort spreker? Ga je een workshop organiseren? Kan je hulp daarbij goed gebruiken.
Neem dan contact met mij op.
Bel voor direct contact naar 050 314 34 70
Of mail hier je vraag.
Ik hoor graag van je.
Met ondernemende groet,
Richard S.T. de Vries
bedrijfstrainer

 

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer