Skip to content

2-op-1-Coaching | Een bijzondere sport

Door Richard S.T. de Vries

2-op-1-coaching.
Het draait in de kern om de kracht van negatieve gedachten teniet te doen. In die zin is er niets nieuws onder de zon. William Shakespaere constateerde rond 1600 al “There is nothing good or bad, but thinking makes it so”.  Wat eigentijds is dat het snel moet. Geen ellenlange coaching trajecten maar liefst direct resultaat. Is dat mogelijk? Ja hoor, dat is mogelijk.

Balanceren

Ieder mens bouwt in de loop van jaren een vracht aan kennis en werkervaring op. Je leert daarbij omgaan met successen en met teleurstellingen. In een periode dat je wat meer te maken hebt met teleurstellingen, kun je gemakkelijk overspoeld worden door negatieve gedachten. Voor de meeste mensen wordt het dan lastig klantgericht en klantvriendelijk te blijven werken. Deze negatieve gedachten kunnen uiteraard allerlei oorzaken hebben. Hoe daarmee verstandig om te gaan is cruciaal. Wat ons fascineert is dat wat door de ene persoon als complex wordt ervaren, voor de andere persoon ‘appeltje eitje’ is.

Bestaan lastige klanten?
Bijvoorbeeld het plezierig en effectief omgaan met ‘lastige’ klanten. Bij de een komt het stoom al uit de oren zodra je de naam van de klant noemt. De ander begint de glimlachen en ervaart het als een uitdaging met deze klant het gesprek aan te gaan.
Erover praten met je collega’s of leidinggevende is vaak een goede eerste stap als jij een gesprek met een klant als lastig ervaart. Het lucht letterlijk op en meestal krijg je tips hoe deze lastige klant te benaderen. Wat je meestal niet doet met collega’s of leidinggevenden is een gesprek nabootsen en naar aanleiding daarvan concrete tips krijgen hoe je effectiever deze klant te woord gaat staan. Daar ontbreekt de tijd voor en wordt als ‘onecht’ ervaren. En dat is jammer. Je mist zo een belangrijk aspect van leren: het oefenen. Het oefenen door Business-Power-Coaching.

Succes verzekerd?!
In 2-op-1-Coaching doen we dat wel: oefenen. Zeker, het nabootsen van een gesprek met een lastige klant is niet realistisch. Je speelt een gesprek na met een coach. Het is een andere omgeving en een andere dynamiek. Toch constateren wij keer op keer dat de manier van doen van deelnemers bij het oefengesprek authentiek is. Deze oefengesprekken leveren je persoonsgebonden adviezen op. En je leert nieuwe technieken toepassen.  Adviezen en technieken die goed te gebruiken zijn in toekomstige gesprekken met ‘lastige’ klanten.  2-op-1-Coaching betekent kortom in korte tijd realistisch kijken naar als lastig ervaren situaties. Mijn gouden regel is sinds 2000 “een klant heeft nooit ongelijk, hij of zij ziet het anders”. Door hier verstandig mee om te gaan, helpt het oefenen en het positief denken je verder.

 

2-op-1 Coaches |Grietje Oosting-Tangenberg & Richard S.T. de Vries
2-op-1 Coaches | Grietje Oosting-Tangenberg & Richard S.T. de Vries

Ontvang gemakkelijk gratis advies over 2-op-1-Coaching

rdevries    Richard S.T. de Vries
    Bel voor direct contact 050 314 34 70

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer