Skip to content

Waarom luisteren van onschatbare waarde is bij verkopen

Door Richard S.T. de Vries

Een onderschat fenomeen als het op verkopen aankomt, is luisteren! Waarom? Een klant voelt feilloos aan of hij in ’the spotlight’ staat of niet. Doen alsof je geïnteresseerd bent, heeft fatale gevolgen. Lees hier hoe dat komt en wat je er aan kunt doen.
De klant beslist binnen luttele seconden of hij nog wel met je in gesprek wil. En dat is uit oogpunt van goed verkopen een slechte zaak. Zogenaamde interesse levert bij de verkoper en de koper een slecht humeur op.
Lawine aan informatie
Iedere dag wordt je bedolven onder de informatie. Gemiddeld wordt 200 keer per dag op de smartphone gekeken. 200 keer per dag! Geen wonder dat velen letterlijk en figuurlijk hieronder gebukt gaan. De moderne ziekte Nomophobia (no mobile phone phobia)  steekt steeds meer mensen aan. De angst dat je nieuws mist. Een goede graadmeter of je Nomophobia hebt, is door 7 dagen de smartphone achter slot en grendel te zetten. Wat doet dat met je gemoed?
Terreur van e-mailberichten
Elke dag groeit de berg met e-mails. Over iedere wissewasje wordt naar elkaar gemaild.  Essentiële bedrijfsactiviteiten  raken bedolven onder ‘spoedeisende’ e-mails. De terreur wordt milder als maximaal 3 keer per dag je e-mailberichten te gaan controleren. Er zijn bedrijven die verbieden  mails te verzenden na 18.01 uur.
Surfen op Internet
Als je wilt kan je eindeloos op het Internet ronddwalen. Er is continu spektakel, interessante YouTube filmpjes en opmerkelijk nieuws. Door deze prikkels neemt het concentratievermogen razendsnel af. Een goudvis heeft een betere concentratie dan de mens. 8 seconden om 7 seconden.
Gouden tip luisteren
Concentreer je op datgene wat de klant zegt, al het andere is overbodige ballast. Dus schakel de smartphone uit, kijk niet constant of e-mails binnenrollen en blijf niet turen naar het scherm van de laptop. Iedere gedachte die binnenvalt onmiddellijk uitbannen en wederom concentreren op het gesprek.
Lukt dat? Dan bereik je meer succes bij toekomstige verkoopgesprekken. Al was het maar dat klanten zich gehoord en gezien voelen.

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer