Skip to content

Het geheime wapen van succesvolle ondernemers? Praten met onbekende mensen!

Door Richard S.T. de Vries

DAe0Kdj-1Ondernemen is ontmoeten
Op 8 en 9 november vonden in de Martiniplaza van Groningen de Promotiedagen 2016 plaats. Dit jaar met 600 deelnemers, 80 bijeenkomsten en veel ondernemers. Een ware uitdaging voor personen die het lastig vinden onbekende mensen aan te spreken. Voor sommigen is het ‘een zegen’ dat het scherm van de smartphone houvast geeft. Het is een manier van contact maken, maar je mist veel aan menselijke interactie!
Ondernemen is mensenwerk
Van nature ben ik verlegen maar op een gegeven moment heb ik mij een figuurlijke schop onder de kont verkocht. Gesprekstrainer Susanne Piet heeft bij het angstig vinden van spreken met en voor onbekenden de leidraad stel deze personen in een onderbroek voor. Dat tovert een glimlach tevoorschijn en de relativering het zijn net mensen. Bovendien hoe vaak maak je mee dat iemand je spontaan negeert of een klap uitdeelt als je een gesprek begint.
Ik besef terdege dat spontaan een praatje met onbekenden aanknopen spanningen oplevert. Vaak ligt dit aan muizenissen in je hoofd en door deze interne  dialoog wordt de drempel steeds groter om echt in actie te komen.
arrows_set11Ondernemen is praten
Wat te doen? Spreek af dat je iedere bijeenkomst afstapt op een bekende en daarna op een onbekende. Een nuttige beginvraag is te allen tijde waarom iemand nou juist deze bijeenkomst bezoekt? Dat levert voldoende gespreksstof op. Let op de zakelijke afstand van anderhalve meter en kijk af en toe de ander even in de ogen. Dat geeft een geïnteresseerde indruk. Minder geslaagd is binnen anderhalve meter te gaan staan want dat wordt als een inbreuk binnen de persoonlijke grens ervaren.
Ondernemen is doen
Het komt erop neer dat je uit je comfort zone stapt en je in het begin ongemakkelijk gaat voelen. Op zich helemaal niet erg mits je doorzet en op onbekenden blijft afstappen. Deze houding levert essentiële voordelen op zoals het vergroten van het zakelijk netwerk, je hoort nuttige verhalen wat anders buiten je blikveld bleef. Door gesprekken ontstaat bij een aantal een zekere klik wat een een goede opmaat is voor leuke opdrachten.
Kortom als je naar een bijeenkomst gaat bewapen je dan met een goed humeur, poets je schoenen en heb de wil met een onbekenden in contact te komen. Veel succes en plezier daarbij.
Market-ResearchNu tijd om de handschoen op te pakken? Nu tijd om te leren een goed gesprek te starten met onbekenden?
Neem dan contact met mij op. Ik ga graag in op je vragen en help je graag verder op weg.
Richard S.T. de Vries
bedrijfstrainer

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer