Skip to content

(Bijna) altijd een goed gesprek met een klant. Schrijf en werk met een persoonlijk belscript

Door Richard ST de Vries

Schrijven van een goed belscript is de eerste stap naar zelfverzekerde telefoongesprekken met leads en met klanten

Schrijven van een goed belscript is de eerste stap naar zelfverzekerde telefoongesprekken met LinkedIn connecties, met leads en met klanten.
eBook Zelfverzekerd Telefoneren / Online cursus Overwin Telefoonangst. Bel met klanten / Telefoontraining / Boek vrijblijvend adviesgesprek


Het schrijven van een persoonlijk belscript is eenvoudig als je de 4 onderstaande stappen volgt.

Door deze 4 stappen hou je de regie over het gesprek en ervaart de LinkedIn connectie, de lead of de klant het telefoongesprek als een warm bad.

Door een goede voorbereiding merkt de lead of klant dat je goed beslagen ten ijs komt.

Dat je geen opdringerige verkoper bent die vanuit een vast script de diensten gaat pushen. Je weet wie je belt en waarom waardoor je gesprekken persoonlijker en zelfverzekerder worden.

Een goed belscript kent 4 achtereenvolgende stappen. Namelijk aanvang, analyse, aanbod en afsluiting.

 1. Aanvang telefoongesprek

  Start met een glimlach op je gezicht het gesprek. Noem als eerste de naam van degene die opneemt. Stel je voor door de James Bond methode. “Bond. James Bond”. Dus: “De Vries U spreekt met Richard de Vries”. Beschrijf in 2 motiverende zinnen waarom je belt. Zeg Goedemorgen of Goedemiddag. En vraag of een kort gesprek nu schikt.

 2. Analyse

  Je hebt toestemming gekregen en stelt relevante vragen over de huidige- en gewenste situatie bij de lead of bij de klant. Daarvoor heb je als voorbereiding de bedrijfswebsite en LinkedIn profiel bekeken. Effectieve vragen zijn daarbij Probleem, Implicatie en Nuttigeffectvragen. Deze vragen zijn ontwikkeld door Neil Rackman.

 3. Aanbod

  Je hebt een goed beeld wat de gewenste situatie is en controleert hoe urgent deze is voor de klant. In 4 of 5 zinnen pitch je je aanbod en gaat na hoe en wanneer interesse is voor je diensten.

 4. Afsluiting

  Je maakt altijd een proactieve afspraak en bedankt de lead of de klant voor zijn tijd. Een afspraak voor een vervolggesprek met aanbod. Of een afspraak over enige tijd weer contact met elkaar te hebben over actuele ontwikkelingen. Je sluit als laatste het gesprek af. Let op. Een gesprek kent een goede eerste en een laatste indruk.


Na het schrijven van een goed belscript is het handig te oefenen met collega’s of met een externe trainer. Je maakt het belscript persoonlijk waardoor het natuurlijk overkomt als je gaat bellen.

Bovendien heeft het als voordeel dat je ervaart welke gedeeltes anders of beter kunnen. Een indicatie is als je gaat haperen op tekst.
Of dat je vakjargon gebruikt waarvan de ander letterlijk zegt. “Wat zeg je nu. Wat bedoel je precies?”.

Dan is het zaak terug te gaan naar de tekentafel en te gaan herschrijven naar beeldend, eenvoudig en begrijpelijk spreektaal.

Wat echt helpt is door 2 tot 4 telefoongesprekken op te nemen zodat je hoort wat je zegt en hoe je het zegt.

Dan volgt het echte werk. Je gaat bellen. Voorkom dat je goede intenties stranden in uitstelgedrag. Maak een afspraak met jezelf of met anderen. Bijvoorbeeld dat je elke dag 3 leads en/of klanten gaat bellen. Telefoongesprekken uitvoeren is een kwestie van techniek en mindset.

Maak korte notities naar ieder gesprek zodat je inzicht krijgt in veel gestelde vragen of veelvoorkomende situaties waarop je effectief gaat inspelen bij andere gesprekken.

Na een week zet je alles op een rijtje en waar nodig stel je het belscript bij op 1 of meerdere van de 4 A’s. Aanvang. Analyse. Aanbod en Afsluiting.

Loop je tegen bepaalde zaken aan? Kies dan uit 1 van 3 methoden zodat je zelfverzekerd gaat bellen naar LinkedIn connecties, naar leads en naar klanten.

1. Bestel eBook Zelfverzekerd Telefoneren

Boordevol adviezen en tips zodat je met zelfvertrouwen gaat bellen. Naar LinkedIn connecties. Naar leads.Naar klanten.

In de afgelopen 30+ jaar heb ik letterlijk 1000-den telefoongesprekken gevoerd. Van (semi-)overheden tot MKB tot ziekenhuizen tot universiteiten tot onderwijs.

Richard ST de Vries – Telefoontrainer

2. Doe mee met de individuele online cursus Overwin Telefoonangst en Bel Zelfverzekerd met je Ideale Klanten

Krijg inzicht in onder meer waardevolle gesprekstechnieken en antwoord op al je vragen bij de Vraag- en Antwoord online training.

3. Boek vrijblijvend adviesgesprek {30 min.} met Richard

Na het vrijblijvend gesprek heb je antwoord op je vragen en weet je wat te doen voor het krijgen van zelfverzekerde gesprekken met leads en met klanten.WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer