Skip to content

Netwerker mag geen muurbloempje zijn

Door Richard S.T. de Vries

Zakelijk netwerken draait om contacten aangaan met onbekenden en contacten met bekende zakelijke relaties continueren. Dit betekent bij netwerkbijeenkomsten dat je uit je comfort zone stapt en op onbekende mensen afstapt. Dit vergt moed en het afwerpen van enig schroom.
Mijn stelling: Een professionele netwerker is extravert en zeker geen ‘muurbloempje’
Het goede nieuws is, zo je wilt schrale troost, dat bijna iedereen over een figuurlijke drempel gaat als hij de ruimte van een netwerkbijeenkomst binnengaat.
Het is een beruchte valkuil direct aan te sluiten bij bekende mensen. Natuurlijk even bijpraten kan te allen tijde. Het gevaar is wel levensgroot aanwezig dat je blijft ‘hangen’. Dat is een gemiste kans. Jammer omdat daardoor je zakelijk netwerk moeizaam vergroot, je vaak met bekende verhalen thuiskomt en het je weinig oplevert aan nieuwe informatie en inzichten.
Hoe overwin je nu een zekere schroom om op andere mensen af te stappen?
Jacques Bais van www.netcircuit.net adviseert de volgende tips:
– Ga met een bekende naar een netwerkbijeenkomst. Spreek af dat je na zo’n vijf minuten ieder op zich op onbekende mensen afstapt.
– Staat iemand alleen stap dan op deze persoon af en begin een gesprek. Een goede beginvraag is te vragen waarom deze persoon de keuze heeft gemaakt de bijeenkomst te bezoeken.
– Heb je vooraf een lijst met deelnemers ontvangen, maak dan een selectie met welke personen je wilt spreken. Verken het profiel van deze personen op Internet en stap op deze personen af tijdens de bijeenkomst. LinkedIn is een goede bron. Zeker als de foto van goede kwaliteit en van recente datum is. Soms kom je voor verrassingen te staan. Je kan mensen ontmoeten die vergeten zijn hun foto te updaten. Je online beeld komt dan niet overeen met het live beeld.
Vervelend of vermakelijk? Ik denk dat dit het zakelijk netwerken boeiend maakt.
Ga je binnenkort weer naar een bijeenkomst. Bedenk dan: “There is nothing good or bad. Thinking makes it so.”
Lezen is stap een. Het goed toepassen is stap twee. Hulp daarbij nodig? Bel of mail
– Bel voor direct contact 050 314 34 70
– Of mail naar info@devries-adviesentraining.com

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer