Skip to content

5 Succesfactoren bij succesvol verkopen

Door Richard S.T. de Vries

“Je denkt dat je het niet kan. Je denkt dat je het kan. Beide zijn waar” volgens Henry Ford. Denken dat je het kunt is een troostrijke gedachte voor de optimisten die kansen creëren en gaan voor succes bij verkopen. Is daarmee gezegd dat als je maar wilt het ook lukt. Dat is te kort om de bocht. Dat is hoopvol denken dat ik de 4 mijl van Haren naar Groningen ga hardlopen binnen de 21 minuten. Jazeker die 21 minuten haal ik maar er volgen nog enkele minuten.Of
Ontdek de 5 succesfactoren die de kans op succesvol verkopen vergroten.

1. Positieve en realistische mindset 
Het helpt positief en realistisch in het leven te staan. Niet alles gaat lukken maar het scheelt een slok op de borrel initiatieven te blijven ondernemen. Een verstandige doe-modus in te zetten. Dat betekent dat je doelen opstelt en bedenkt via welke wegen je deze doelen gaat bereiken. Dat kan door een combinatie van de inzet van social mediakanalen, schrijven van blogs en het bellen naar potentiële klanten. Wat bij je als persoon en bedrijf past is een goede richtlijn. Zet je eenmaal deze middelen in dat is het zaak van minstens 30 dagen hiervoor gaan. Niet naar een week de brui eraan geven en weer wat nieuws verzinnen. Zaak van doorzetten ook al glimt nog geen zon aan de horizon.
2. Zaag scherp blijven houden
Een uitspraak van de Stephen Covey. Dit betekent dat je continu je kennis, je vaardigheden en je houding aanscherpt. De mogelijkheden hiertoe zijn legio. Denk aan het lezen van webartikelen, het bijwonen van workshops of het meeluisteren van webinars. Het betekent dat je in beweging blijft en blijft ontwikkelen.
3. Zichtbaar blijven
Kies een aantal social mediakanalen en plaats daarop interessante content oftewel opvallende en nuttige informatie. Schrijf, als dat bij je past, blogs en toon daarmee je expertise. Reageer op interessante berichten bij LinkedIn groepen. Lezers en daarmee de potentiële klanten komen je regelmatig tegen en je gaat opvallen. Wees beducht op negatieve reacties. Niet iedereen stelt dit op prijs. Jammer dan. Niet iedere klant past bij je.
4. Sparren 
Sparren is een begrip uit de vechtsport en staat voor trainen. Door regelmatig van gedachten te wisselen met andere ondernemers ontdek je dat je niet de enige bent met lastige situaties. Door het uitwisselen van ervaringen sta je sterker in complexe zaken.
5. Dagplanning
Ik geef toe. Voor je het in gaten hebt is een groot gedeelte van de dag voorbij door te lang op social media kanalen rond te hangen. Interessante YouTube filmpjes te bekijken en te vaak de email te checken. De werkdag te starten met het opstellen van dagplanning zorgt voor meer structuur in de dag. Noteer alle activiteiten voor die dag. Geef werkzaamheden een cijfer en bepaal wat in ieder geval aangepakt moet worden. Klinkt erg oubollig en tegelijkertijd merk ik dat als je een lijst maakt er meer zinvol werk verricht wordt.
Bovenstaande 5 succesfactoren zijn een van de vele wegen naar Rome. Ik ben benieuwd welke succesfactoren jij toepast. Laat het weten onder aan deze blog.
P.S.
Wil je geconcentreerd aan het werk met succesvol verkopen?
Overweeg dan een VIP Verkoop Training
Lees hier meer over de VIP Verkoop Training.
# Jouw doel. Ons uitgangspunt.
# Voor ondernemende mensen die willen groeien.
# voor ondernemende mensen die investeren in bloei van het bedrijf.

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer