Skip to content

Hoe succesvol onderscheiden van asociale telefonische verkopers ?!

Door Richard S.T. de Vries

– 20 reacties “interessant” van lezers diverse Linkedin groepen
Deze blog is ontstaan uit ergernis over het asociaal gedrag van een verkoper die mij belde. Na dit voorbeeld tips hoe dat anders en beter kan. Hoe je meer kans maakt op een afspraak met een klant.

Komt asociaal gedrag je bekend voor?
Ik ben extra alert zodra een cowboy (lees ouderwetse telefonische verkoper) belt. Ik geef als bedrijfstrainer telefonische acquisitietrainingen en laat mij graag verrassen door een sprankelende aanpak.Helaas is het dikwijls droevig gesteld met de aanpak bij telefonische acquisitiegesprekken.
Kunstenaar
Een voorbeeld uit het leven gegrepen. Vorige week door een kunstenaar gebeld die meteen van wal stak. Razendsnel sprak en vertelde dat hij volgende week al 4 afspraken in Groningen had. Uiteraard kwam hij ook graag bij mij langs. Of ik nu direct een tijd in mijn agenda wil noteren.
Informatie per mail
De ergernis kwam opzetten. Ik hapte naar adem en stelde hem een aantal vragen. Of ik informatie per email kan ontvangen? Of ik voorbeelden van schilderijen op een website kan bekijken?
Druppel
Dat vond hij maar irritante opmerkingen. Hij had al 4 andere afspraken en deze mensen deden niet zo moeilijk. Dat was voor mij de druppel. Ik zei dat ik geen belangstelling heb. Zijn opmerking zal ik niet gauw vergeten. “Nou meneer had u dat niet eerder kunnen zeggen. Dat had mij een hoop tijd gescheeld”.
Verdacht
Telefonische acquisitiegesprekken staan synoniem voor ‘verdacht’. Wat ik vervelend vind is dat door dit soort cowboy gedrag de serieuze verkopers te lijden hebben. Te veel mensen telefonische verkopers over 1 kam scheren. En dat is jammer. Het werkt 2 kanten op. Vele verkopers zien op tegen het bellen naar interessante klanten. Als zij dan van de 10 keer gemiddeld 9 keer een nee horen gaat de lol ervan af. Dat motiveert totaal niet.
Wild West figuren
Aan de andere kant als je doorzet heb je een grote markt voor je. Door letterlijk door te zetten en door een goede voorbereiding ga je een heel eind komen. Bovendien een telefoongesprek is een gesprek van mens tot mens. Bezit je fatsoenlijke, vriendelijke en zakelijke omgangsvormen dan bereik je veel.
Door deze adviezen bereik je meer succes!
Met andere woorden je gaat je gemakkelijk van de Wild West figuren onderscheiden.
Gelegen
Noem altijd als eerste het doel van je telefoongesprek en vraag dan of het gelegen komt. De klant maakt dan razendsnel een overweging of hij met je in gesprek wil. Komt het niet uit. Vraag dan altijd wanneer wel. Geeft de klant je even de tijd benut deze dan. Dat betekent dat je in 1 tot 2 zinnen beeldend kan verwoorden waarom een afspraak met je interessant is. Dat betekent.  Voorbereiden. Voorbereiden. Voorbereiden.
Belscript
Het een kwestie van “go with the flow”. Wees geïnteresseerd, vraag door en ga gezamenlijk met de klant na of een gesprek hem verder helpt. Dat is alles. Lijkt eenvoudig. Is het ook in theorie. Het is verstandig een belscript te maken. Lees leidraad van je telefoongesprek.
Deze belscript continu bij te stellen totdat je dit script kan dromen. Het voordeel is dat je ontspannen toewerkt naar het maken van afspraken. Je tijdens telefoongesprekken flexibel bent en goed weet in te spelen op de reactie en argumenten van de klant.
Moraal van het verhaal
Bij telefoongesprekken met klanten respecteer je te allen tijde de tijd van de klant. Je bent vriendelijk en maakt direct duidelijk waarom een afspraak met je interessant kan zijn.
O, ja.
Wil je klanten binnen 3 zinnen overtuigen? Merk je dat dit belangrijk aspect onvoldoende uit de verf komt?
Neem dan contact met mij op!
Ik help je met goede argumenten die bij je passen waardoor je nuttige afspraken gaat maken met klanten.
Ja, ik wil leren klanten te overtuigen voor het maken van een afspraak met mij!

Bel Richard de Vries. Telefoon 050 314 34 70

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer