17 maart 2015
‘Hallo, heb je oor voor telefoongesprekken?’
Door Richard S.T. de Vries
“Hallo, hebben we contact?”
Bij bellen naar bedrijven komen klanten soms voor verrassende zaken te staan. Ik ben voorbeelden tegengekomen waarin vriendelijk contact tussen de beller en de medewerker ver te zoeken was. Het start bij het opnemen van de telefoon. Plompverloren hoor je op een onvriendelijke manier met krachtige brultoon “Met DE VRIES …”. Een goedemorgen, -middag of -avond is een brug te ver. De klant voelt op zijn klompen aan dat zijn telefoongesprek niet op prijs wordt gesteld. Dat is een commerciële misslag. Daarnaast worden terugbelafspraken niet nagekomen. Dat vind ik opmerkelijk. Als je een afspraak maakt met je partner kom je deze toch ook na?
“Hallo, heeft u mij begrepen?”

Uiteraard, tijd is geld. Gesprekken die meer dan vier minuten duren verdringen andere zaken. Tegelijkertijd win je tijd door bij uitgebreide wensen van de klant de LSD vuistregel toe te passen. Oftewel: Luisteren, samenvatten en waar nodig doorvragen. Het grote voordeel van deze vuistregel is dat je controleert of je de wensen van de klant goed begrepen hebt. De klant krijgt wat hij wil en alles is direct goed geregeld.
“Hallo, hoort u mij?”
Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Dat is normaal. Waar het uit de bocht vliegt, is zodra een klant een klacht heeft. Dan is het een kwestie van alle zeilen bijzetten en klantgericht manoeuvreren door niet in de verdediging en niet in de aanval te gaan. Dat is verre van eenvoudig. Lastige klanten zijn er in alle soorten en maten. Een handige vuistregel is G.E.K.. G.E.K. staat voor de klant gelijk geven in zijn gevoel en zo snel mogelijk waar het kan korrigeren. Het voordeel is dat – bijna – iedere klant zich serieus genomen voelt en een snelle oplossing waardeert.
“Hallo, hoe ervaren uw klanten de zakelijke telefoongesprekken?”

Ga aan de slag. Laat bijvoorbeeld een scan klantgericht telefoneren uitvoeren of heb direct toegang naar je gratis eBook Klantgericht Telefoneren. Ontdek hoe klanten te woord worden gestaan. Wordt hij goed geholpen of wordt hij aan zijn lot overgelaten. Een klant goed helpen is toch wel het minste wat hij mag verwachten. Dat is goed voor de klant en dat is in veel opzichten goed voor je zaak.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.
Richard S.T. de Vries | bedrijfstrainer
Bel voor direct contact 050 314 34 70
Mail naar info@devries-adviesentraining.com
Interesse in een incompany telefoontraining?
LinkedIn. Je weet dat er kansen liggen, maar hoe krijg je nu écht bereik, DM’s én aanvragen? Steeds meer ZZP’ers vragen het zich af: hoe zorg ik dat mijn LinkedIn post niet verdwijnt, maar viraal gaat én daadwerkelijk gesprekken én opdrachten oplevert? Het goede nieuws: het geheim zit niet in trucjes, maar in een herkenbare, […]
Bellen. Voor veel ZZP’ers en MKB-teams voelt dit woord als een zware opgave. Angst, uitstelgedrag enineffectieve gesprekken zijn aan de orde van de dag. Herkenbaar? Toch ligt hier juist jouw grootste kansom te groeien. Van koud bellen naar warm contact met zelfvertrouwen en plezier—het kan écht! Waarom bellen zo moeilijk voeltVeel ondernemers en verkopers worstelen […]
