Skip to content

Bel. Hoor. Scoor

Door Richard S.T. de Vries

Wat is je vraag? Bel. Ontvang in telefoongesprek vrijblijvend advies!
Volgens sommige sprekers op ondernemerscongressen zijn telefonische verkoopgesprekken taboe. Dergelijke gesprekken zijn volgens hen een achterhaald bedrijfsmiddel uit de prehistorie.
Prima stellingname! Dit biedt ruimte aan serieuze ondernemers die de voordelen van deze telefonische verkoopgesprekken wel inzien. Maar zonder voorbereiding levert bellen weinig op.
Niet voor niets luidt het gezegde ‘falen in de voorbereiding is de voorbereiding van het falen’. In dit blog 4 adviezen die resulteren in effectieve telefoongesprekken met klanten.

1. Gedraag je als een commerciële ambassadeur
Telefonische verkoopgesprekken met de klant betekent elke keer weer dat je de commerciële ambassadeur van het bedrijf bent. Door je klantgerichte en vriendelijke houding creëer je iedere keer weer een zekere voorsprong op concurrenten. Je rafelt het gesprek niet af. Je bent geconcentreerd en hebt alle relevante informatie direct paraat. Je helpt welgemeend de klant verder op weg.
Je maakt daarmee het verschil tegenover de vele cowboys die schieten met hagel.
2. Hou rekening met de telefoonetiquette
Noem elke keer als je een klant belt het doel van je telefonische verkoopgesprek en meteen daarbij of het gelegen komt. Dit is vriendelijk en de klant kan meteen beslissen of hij met je in gesprek wil. Kan hij in gesprek, dan heb je sneller de aandacht van de klant. Met meer kans op commercieel succes. Deze telefoonetiquette wordt te vaak vergeten.
Veelgehoord argument van de beller is: De klant neemt op dus heeft hij tijd voor mij. Dat kan zo zijn, maar dit weet je absoluut niet zeker.
3. Maak gebruik van de kracht van stilte
Bij het noemen van een prijs hou je minstens vijf seconden stil en laat de klant als eerste reageren. Hanteer de vuistregel K.O.E.: Kaken op elkaar. Een variant op: je hebt twee oren en een mond. Gebruik die twee wat vaker en doe de ander meer ‘op slot’. Ga je niet verontschuldigen voor de hoogte van een prijs bij telefonische verkoopgesprekken.
Aanval noch verdediging levert je weinig op. Ga samen met de klant na wat een faire prijs is.
4. Nutteloze vragen verdienen onzinnige antwoorden
Voorkom bij het bellen over een offerte altijd de volgende drie vragen. Deze vragen zijn nutteloos en leveren niets op. Ja, waarschijnlijk ergernis bij de (potentiële) klant.
– 1. “Bent u tevreden over de prijs?”. Dan moet je van goeden huize komen je prijs te handhaven.
– 2 “Heeft u de offerte ontvangen?” In 99,9% van de gevallen zal de webserver zijn werk doen. Zo niet, dan hoor je het wel.
– 3 “Heeft u de offerte gelezen?” Daar mag je van uit gaan, anders zegt de klant het wel.
Kortom, stel nuttige vragen en je krijgt zinvolle informatie. Informatie die de bouwstenen vormen voor een volwassen verkoopgesprek. Door bovenstaande vier adviezen toe te passen vergroot je je kans op succes.
Kortom: Je belt. Je hoort. Je scoort.
Tijd om echt werk te maken van je telefonische verkoopgesprekken.
Kies voor individuele training Telefonische Verkoopgesprekken.
Klik HIER voor meer informatie.
Spreek ik je binnenkort?

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer