19 mei 2018
Voorkom deze 7 pijnlijke missers bij telefoongesprekken en de verkoop blijft groeien
Door Richard S.T. de Vries
De telefoon gaat en het gesprek begint. Lees in dit blog over telefoongesprekken met 1 of meer pijnlijke missers uit telefoongesprekken met klanten. Als het echt slecht gaat, gaat het om 7 pijnlijke missers.
De 7 missers zijn boven water gekomen na het beluisteren van 100-den telefoongesprekken van deelnemers bij verschillende organisaties. Bij gemeentelijke overheid, bij non-profit bedrijven en onder meer financiële dienstverlening, ICT, MKB, groenvoorziening, sociale dienstverlening, ziekenhuizen en medische zorg.
Deze 7 missers hebben als kostbaar gevolg dat klanten niet meer gaan bellen. Je imago raakt besmet. Omzet gaat verschrompelen. Het aantal klanten droogt op. Een slechte zaak voor het voortbestaan van organisaties en bedrijven.
Misser 1 Begroeting
“Goedemorgen afdeling Boekhouding. Zegt u het maar”.
Behoorlijk onpersoonlijk. Je moet raden met wie je het telefoongesprek hebt.
Misser 2 Geen enkele interesse
Natuurlijk de werkdruk is hoog. Of het dan verstandig is de klant te woord te staan en ondertussen een mail te beantwoorden is de vraag. Beide taken worden afgeraffeld en de klant voelt zich niet serieus genomen.
Misser 3 Onverschillig gedrag
Op de vraag of de heer Jansen aanwezig is, volgt een onverschillig antwoord. “Of de heer Jansen aanwezig is, geen idee. Ik heb hem al enkele dagen niet gezien. Het schijnt dat hij druk is met perikelen rondom zijn scheiding”.
Informatie waar je als klant absoluut niet op zit te wachten.
Misser 4 Slechte informatie
Een klant belt niet zomaar in het Internet tijdperk. Vaak weet hij meer over een product dan de verkoper. Geef op een vraag van een klant een serieus antwoord. Weet je in het telefoongesprek geen antwoord dan is er ‘geen man overboord’.
Vraag door tot je de vraag van de klant helder voor de bril hebt en maak een terugbel afspraak.
Misser 5 Afspraak is geen afspraak
Een open deur maar toch. Een terugbel afspraak is een afspraak die je moet nakomen. Helaas is dit bij veel bedrijven een ondergeschoven kindje.
Het gevolg?
Een geïrriteerde klant die opnieuw contact moet opnemen met het bedrijf.
Misser 6 Niet luisteren
Een enorme (commerciële) doodzonde. Nooit doen. Dwing je zelf te luisteren naar de klant. Reageer niet meteen met gevatte opmerkingen.
Wat te doen?
Stel de klant in het gesprek centraal. Focus je daar op. Al de andere activiteiten lopen niet weg en volgen na het telefoongesprek.
Misser 7 Discussiëren
Een klant heeft nooit ongelijk. Hij/zij ziet het anders. Ga na wat de invalshoek is van de klant en concentreer je daarop. Een discussie win je misschien in de eerste ronde maar een tweede ronde met de klant kun je bijna vergeten.
Dit betekent niet dat je alles maar over je heen moet laten komen. Er zijn persoonlijke- en zakelijke grenzen die je kan aangeven.
Komt je dit bekend voor?
– Herken je je in 1 of meer missers en erger je daar aan?
– Is een peptalk op zijn plaats door een onafhankelijk persoon?
– Zoek je een energieke man met humor om de boel op te schudden?
Informeer bij Richard de Vries naar de mogelijkheden.
Hij heeft 1000-den telefoongesprekken met klanten van diverse branches op zijn naam staan.
En helpt je organisatie snel positief en klantgericht onderscheiden van anderen.
Als je dit interessant vindt, nodig ik je uit om met mij samen te werken. Geef je gegevens door op groene contactformulier. Je bent van harte welkom. Wie weet tot binnenkort!
Lees ook
29 november 2024
7 Essentiële LinkedIn tips voor een constante stroom aan klanten
Van connectie naar klant. Ontwikkel jouw krachtige LinkedIn strategie In een inspirerende LinkedIn Live-uitzending getiteld ‘Van Connectie naar Klant. Nico Waiboer’s Geheimen voor een Constante Stroom via LinkedIn’, sprak Nico over hoe je LinkedIn effectief kunt inzetten om een constante stroom aan klanten te genereren. Lees de tips hieronder. Of bekijk de YouTube uitzending. In […]