Skip to content

Zelfvertrouwen groeit snel door individuele training

Door Richard S.T. de Vries

Het draait om zelfvertrouwen en dat heb jij me geleerd bij de individuele training” zo vertelde een enthousiaste deelnemer tijdens het telefoongesprek. De deelnemer was na het eerste sollicitatiegesprek uitgenodigd voor een tweede gesprek. Het resultaat? Na dit gesprek volgde het aanbod van de nieuwe baan. De deelnemer was zeer tevreden dat het sollicitatietraject zo  positief is verlopen.
Snel resultaat door individuele training
Dit bevestig mijn ervaring dat door een individuele training leerdoelen in korte tijd gehaald gaan worden. Hoe dat in zijn werk gaat lees je verder in deze blog.

Waarom?
De deelnemer krijgt exclusieve aandacht. De ideeën, de overtuigingen en de werkervaring komt door een intakegesprek ‘boven water’.
Essentiële gegevens waar ik als trainer bij de actieve werkvormen rekening mee gaat houden. Ik maak een inschatting waar de deelnemer tegenop ziet. Je gaat stap voor stap werken aan het verstevigen van het zelfvertrouwen. De ervaren obstakels komen in een ander perspectief.
Rode draad is het citaat “There is nothing good or bad. But thinking makes it so” (Shakespeare)
Er worden succesmomenten ingebouwd waarbij de deelnemer merkt dat hij wel voldoende kwaliteiten en vaardigheden bezit.
Oefenen. Oefenen. Oefenen
Ik ben voorstander van een praktijkgerichte aanpak. Alleen maar praten over levert geen zoden aan de dijk. Het is veel en intensief trainen. Anticiperen op  lastige situaties en bewust maken van de gevolgen van getoonde houding en gedrag. En hoe hier op een plezierige en effectieve manier mee om te gaan.
De 4 fasen die iedere deelnemer doorloopt is te vergelijken met het halen van een rijexamen.
In eerste instantie ben je daar niet mee bezig. Dat is de fase van ( fase 1) Onbewust < > Onbekwaam.
Dan startten de rijlessen en ik was me pijnlijk ( fase 2) Bewust dat ik Onbekwaam was. Dan komt een spannende fase. De rijinstructeur is van mening dat je toe bent aan het rijexamen.
Je bent (fase 3) Bewust < > Bekwaam bezig. De focus ligt op het houden aan de regels en vooral geef fouten gaan maken.
Dan hoera de vlag gaat uit. Het examen is gehaald en bevindt je in de fase van (fase 4) Onbewust < > Bekwaam.
Bij individuele trainingen worden deelnemers zich bewust van de mate van bekwaamheid en waarop getraind gaat worden. Door intensieve oefeningen maakt de deelnemer een snelle groei in zijn persoonlijke ontwikkeling.
Dit levert een positieve mindset en zelfvertrouwen op.
En dat is de basis voor het bereiken van aansprekende resultaten bij individuele trainingen.

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer