– Reactie lezer. “Ik vond het een goed advies, helder!”
Tegenwoordig struikel je over het overweldigend aanbod van netwerkbijeenkomsten. Bijna elke dag kan je netwerken bij verschillende bijeenkomsten.
Dat is mooi aan de ene kant, maar lastig aan de andere kant.
Overal naar toe gaan is als schieten met een blinddoek voor. Je raakt altijd iets, maar of dat effectief is, is maar zeer de vraag.
Lees verder de 3 adviezen waardoor je meer resultaat uit zakelijk netwerken gaat halen.
Advies 1. Hou overzicht
Op het Internet netwerken lijkt een lastige opgave. Waar moet je beginnen? Met LinkedIn, met Twitter, met Facebook of met Google plus? Of gaan aansluiten bij speciale websites waar zakelijk netwerken centraal staat? Alles lijkt interessant maar is het dan nog zakelijk interessant?
De vraag stellen is de vraag beantwoorden. Eigenlijk is het simpel. Kies voor een aantal online netwerken en ga met deze netwerken aan de slag. Experimenteer. Evalueer na drie maanden wat het je oplevert en pas je activiteiten waar nodig aan. Dat is in grote stappen hoe je je zakelijk netwerk kan opbouwen.
Advies 2. Alleen visitekaartjes verzamelen of meer?
Bij het bezoeken van netwerkbijeenkomsten kan je verschillende doelen bereiken. Het bijpraten met bekende zakelijke relaties. Het maken van afspraken voor verder overleg. Het vrijblijvend kennis maken met nieuwe zakelijke relaties. Je wisselt ervaringen uit en bij een zekere klik wissel je visitekaartjes uit. Mijn ervaring is dat de meeste bezoekers van bijeenkomsten het hierbij laten.
Een vervolgactie kan zijn dat je informatie verstrekt waar de ander behoefte aan heeft. Dit kan van alles zijn. Het mailen van adviezen, doorgeven van interessante websites of het in contact brengen met een zakelijk contact van je. Daarmee ga je een stap verder dan alleen visitekaartjes verzamelen.
Het is in deze fase vooral een zaak van zaaien en op termijn ga je oogsten.
Advies 3. Combineer online netwerken met netwerken ‘in het echte leven’
Mijn advies is combineer het zakelijk netwerken in ‘het echte leven’ met je online netwerken. Dit doe je door connecties aan te gaan via bijvoorbeeld Twitter, LinkedIn, Facebook of Google plus en actief te zijn bij netwerkbijeenkomsten.
Bij het inzetten van deze combinatie kan je een keuze maken of je gaat voor een groot netwerk met bijvoorbeeld 500 contacten en meer door online netwerken, of dat je je sterk inzet op 100 online contacten of minder. Dit is sterk afhankelijk van wat je met zakelijk netwerken wil bereiken.
Ga je bijvoorbeeld voor naamsbekendheid en het promoten van je producten dan is een groot online netwerk te adviseren. Wil je je meer lokaal of regionaal presenteren dan is een netwerk van 100 online contacten een goede start.
Hier geldt eveneens dat het een kwestie is van doen. Online durven ondernemen, netwerkbijeenkomsten bezoeken dan wel daar een bijdrage aan leveren. En na drie maanden nagaan wat het je oplevert.
Wat is je ervaring met zakelijk netwerken?
Ik ben benieuwd naar je ervaringen met zakelijk netwerken. 2 weten meer dan 1.
Geef je vraag of je opmerking door via direct contact.

Je ontvangt binnen 2 werkdagen een reactie.
Of stel je vraag tijdens een vrijblijvend telefoongesprek.
Bel voor direct contact 050 314 34 70.
Veel plezier met zakelijk netwerken.
Met vriendelijke groet,
Richard S.T. de Vries | bedrijfstrainer