Skip to content

Weet jij de slimste manier om altijd kostbare kennis boven water te krijgen? Organiseer effectieve workshops

Door Richard S.T. de Vries

Ontdek kostbare kennis en ervaring van medewerkers door organiseren van effectieve workshops
– 8 reacties:  “interessant”  lezers Linkedin groepen
Waarom effectieve workshops?
Een effectieve workshop levert (psychologische) winst op. Goed voor medewerkers en teams en daarmee het bedrijf.
Hoe kostbare kennis boven water komt bij bedrijven ontdek je hier.

Waarom hebben effectieve workshops altijd effect?
Je boort een schat aan ervaring en kennis van medewerkers op.
Door inspirerende werkvormen vis je kennis ‘boven water’.
Het resultaat is dat deze kennis het fundament vormt van anders en beter gaan werken. Dat (commerciële kansen) benut gaan worden die anders blijven liggen.
Hoe krijg je kostbare kennis boven tafel bij effectieve workshops?
Neem kritische opmerkingen van deelnemers serieus.
Helaas is opbouwende kritiek vaak gericht aan dovemans oren. Het gevolg? De moedeloosheid sluipt erin. De energie lekt weg en de resultaten donderen achteruit.
Bij een echte workshop is aandacht, tijd en ruimte de huidige en de gewenste situatie te bespreken. De route te bepalen hoe iedereen een bijdrage gaat leveren aan de beoogde situatie. Dit levert hernieuwde energie en betere resultaten op.
Een goed voorbeeld is de aflevering Undercover Boss waarbij de directeur leert van zijn medewerkers wat beter kan.
Ga met deelnemers in gesprek bij effectieve workshops!
Ga met deelnemers in gesprek waarbij je een beeld vormt van de huidige manier van werken. Daag ze uit. Vraag door wat anders en wat vooral beter moet.
Ik ben vaak aangenaam verrast over de kwaliteit en de kwantiteit van ideeën die deelnemers toelichten.
De inzet van een onafhankelijke derde kan verfrissend werken. Hij is niet belast met historische gebeurtenissen. Hij kan gemakkelijk de advocaat van de duivel spelen door verder door te vragen over gevoelige kwesties.
Effectieve workshops leveren werk op
Behandel de ideeën op een interactieve manier en hou daarbij continu het doel in de gaten. Het is geen theekransje maar een zakelijke dialoog waarbij je steeds afvraagt in hoeverre ideeën praktisch toegepast gaan worden binnen het bedrijf.
Bijvoorbeeld een workshop “Kijken door de ogen van de klant” levert praktische adviezen die het niveau van klantgericht werken vergroten.

Ben je nu bezig met het organiseren van een workshop? Loop je tegen bepaalde zaken aan waar je advies over wilt hebben. Boek HIER een vrijblijvend, telefonisch adviesgesprek met Richard de Vries

Creëer een optimistische sfeer. “Yes we can”
Een valkuil is dat alleen wordt stil gestaan wat nu allemaal fout gaat. Het is duidelijk dat dat de schuld is van andere afdelingen en het management. Zij weten niet hoe het nu echt in de praktijk toe gaat.
Voorkom dat en deel gele kaarten uit als deelnemers zich schuldig maken aan geneuzel en gezeur. Een effectieve spelregel is dat een deelnemer 1 euro in de pot gooit als hij zeurt of begint met “ja, maar”.
Zorg voor zinvolle dialogen
De kans dat deelnemers enthousiast napraten over een workshop neemt explosief toe door enerverende werkvormen. Het enkel ‘praatje – plaatje’ levert slechts gegeeuw op. Zorg voor tempo en zorg door verschillende werkvormen.
Bondig geformuleerd: wanneer ik doe, begrijp ik. Maak duidelijk wat de volgende stappen na een workshop zijn. Hou je hieraan en communiceer dit op korte termijn met alle deelnemers. Van schoonmaker t/m de directeur.
Bel Richard de Vries. Stel je vraag over organiseren effectieve workshops. Telefoon 06 212 37 342
4 gouden adviezen voor organiseren van effectieve workshops
De 4 gouden adviezen zijn tot stand gekomen door mijn blunders en successen bij het organiseren en geven van workshops de afgelopen 29 jaar. Ter lering en vermaak.
1. Verken de locatie
De deelnemers brachten een vrolijke stemming in de ruimte van de workshop locatie. De werkdag werd doorgenomen en sterke verhalen uitgewisseld. Helaas zakte de stemming doordat de temperatuur spoedig ver onder het vriespunt daalde. Van arren moede deden de deelnemers hun jassen aan om het maar beetje warm te krijgen. De koffie niet te drinken was doordat de koffiebonen betere tijden hadden gekend. Je begint dan met een dikke 2 – 0 achterstand aan de workshop.
2. Maak afspraken
Een gigantische open deur maar toch trap ik die open. Natuurlijk, tijdens de verbouwing gaat ‘de verkoop’ door. Echter niet tijdens een workshop. Tenzij je een workshop ‘gebarentaal’ geeft. Het stoort en ontneemt je de kans op een nuttige en plezierige manier het programma uit te voeren.
Een beruchte stoorzender is het spontaan krijgen van verse koffie en thee. Maak vooraf een planning voor de noodzakelijke cafeïne.
3. Geef tijd voor zakelijk netwerken
Reserveer tijd voor het zakelijk netwerken tijdens de inloop, de pauze en na afloop bij de netwerkborrel. Deelnemers stellen dat zeer op prijs. Dat geeft je als organisator de kans om te peilen hoe deelnemers de workshops hebben gewaardeerd.
4. Vraag toestemming voor maken van beeldopnames
Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Foto’s maken en eventueel YouTube opnames is zeker aan te raden. Vraag dan wel vooraf toestemming van de deelnemers. Niet iedere deelnemer stelt het op prijs zich terug te zien op een website of social mediakanaal. Dat voorkomt een hoop gedoe tussen deelnemers en workshop begeleiders.
Nuttig leesvoer
De volgende 2 boeken zijn handig bij het ontwikkelen, het uitvoeren en van het evalueren van effectieve workshops.
1. Beweging in je brein, Zestig werkvormen voor inspirerende trainingen, workshops en presentaties, M. Hampsink en N. Hagedoorn.
2. Workshops, (Nederlandstalig), De complete handleiding voor geweldige workshops, N.H. Sims
Veel succes met het organiseren van workshops.
Loop je tegen bepaalde zaken aan? Neem contact met mij op. Ik help je goed op weg.
Meer weten over organiseren effectieve workshop? Bel Richard de Vries. Telefoon 050 314 34 70
Trainer Richard S.T. de Vries
Bel voor direct contact 050 314 34 70
Of plan HIER een vrijblijvend, telefonisch strategiegesprek

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer