Skip to content

Verkoop beter. Lach meer

Door Richard S.T. de Vries

Ik ben serieus en heb een serieus bedrijf. Ik weet dat, zoals een accountant het zei, “de zekerheid van verlies en kans op winst” elke dag een rol speelt. Het bellen met klanten is ook een ernstige zaak. Zo ernstig zelfs dat de lach in een verkoopgesprek vaak ‘het kind van de rekening’ dreigt te worden.
Van b tot b naar m tot m
Natuurlijk draait het om business. Toch geloof ik niet in de stelling dat “business to business” centraal staat. De essentie bij zaken doen is van “mens tot mens” zoals Jan Willem Alphenaar het in zijn boek ‘Simpel. Zakendoen met social media’ beschrijft. Daar ben ik het van harte mee eens. Dat relativeert en maakt het minder eng. Ieder mens kent zijn sterke en minder sterke punten. Ook een klant.
Lach of ik schiet
Het valt me bij commerciële trainingen op dat medewerkers vol ernst aan het werk gaan. Veel tijd en energie in de voorbereiding volgt waarbij op iedere mogelijke vraag van een klant een arsenaal van mogelijke tegenwerpingen volgt. De spontaniteit bij het uiteindelijke verkoopgesprek is ver te zoeken. Dat is jammer. Kan het anders? Jazeker.
Positief coachen
Een grote rol is voor de manager weggelegd. Hij of zij geeft het goede voorbeeld bij verkoopgesprekken. Door zeker ook met de medewerkers successen te vieren en eventuele missers te bespreken. Groot voordeel is dat in beeld komt wat bij een volgend commercieel gesprek anders en beter kan. Dit geeft de medewerkers het vertrouwen dat fouten maken mag. Dat het bellen met klanten een zaak is van meer opstaan dan vallen. Dat tijdens telefoongesprekken een lach op zijn plaats is. Klanten waarderen dat en bellen graag weer met je bedrijf.
Lachen toch?!
Meer weten?
– Bel voor direct contact 050 314 34 70
– Ik wil meer weten over

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer