Skip to content

Stoppen met verkopen… Realiteit. Of luchtkasteel?

Door Richard S.T. de Vries

Dwaze uitspraken…
Op social media en bij netwerkbijeenkomsten kom je opvallende uitspraken tegen.
Hierbij 2 opmerkelijke uitspraken:
1. “Verkopen is ouderwets. Het gaat om passie en authenticiteit”.
2. “Verkopen is een kwestie van gunnen
Verkopen het taboe van de komende jaren?
Rode draad bij de 2 uitspraken is dat verkopen taboe lijkt. Het draait om bevlogen verkopers. Verkopers die vol passie, authenticiteit en een natuurlijke gunfactor gemakkelijk opdrachten uit verkoopgesprekken vissen.
Ik betwijfel dat.
Jazeker, je moet elkaar aardig vinden en het gevoel van vertrouwen hebben. Dat is wat je opbouwt tijdens netwerkgesprekken. Dat is wat je creëert bij persoonlijke verkoopgesprekken.
Feit blijft dat verkoopvaardigheden elke keer weer om de hoek komen kijken. Verwaarloos je deze vaardigheden dan is het schieten met hagel en een blinddoek voor. De kans dat je een opdracht verwerft is minimaal.
Draait alles om passie en authenticiteit?
Natuurlijk enthousiasme, passie voor je vak en een eigen geluid graag. Het idee van ‘business tot business’ is geen verkoopproces tussen verstandige mensen.
Het verkoopproces is een emotioneel proces van mens tot mens. Ieder met zijn eigenaardigheden.  Aan de ene kant de verkoper en aan de andere kant de koper. Door je mond met mate te gebruiken en actief te luisteren, groeit de kans op een opdracht enorm.
Ga je vol vuur in je eigen verhaal op dan eindig je in een kansarme monoloog. Een nuttige commerciële dialoog is daarmee in de kiem gesmoord. Bedenk een verkoopgesprek een emotioneel proces is. En dat verkopen een vaardigheid is die je moet blijven gebruiken.
Verkopen: een kwestie van gunnen?
Waar draait het in essentie om? De klant wil iets en daar ga jij hem verder mee helpen. Een bijna niet uit te roeien fabel is dat verkopen draait om gunnen.
Wat je ook zegt. Hoe je het ook zegt. Hoe belabberd de presentatie ook. Je krijgt de opdracht omdat de klant je deze gunt. Volgens mij is dat de wereld op zijn kop zetten.
Het moraal van het verhaal is dat de klant iets wil dat jij gaat leveren. De klant gunt je een opdracht omdat hij je aardig vindt en vertrouwt. Er moet nog wel degelijk verkocht worden.
Zakelijk netwerken de motor van je bedrijf
Klanten komen. Klanten gaan. Een gezond zakelijk netwerk vormt een stevig fundament voor je bedrijf. Zakelijke relaties kunnen je op de hoogte brengen van commerciële kansen. Je introduceren bij nieuwe klanten. Kortom, je verder helpen.
Door je te profileren en te presenteren bij zakelijke netwerken ben je bezig met de eerste stap van  het verkoopproces. Door zakelijk netwerken maak je koude acquisitie warm.
Kom in beeld bij klanten
Potentiële klanten maken kennis met je. Je presenteert je producten en zakelijke diensten. Kortom, je komt in beeld. In de huidige tijd waarin klanten bedolven worden onder informatie een boeiende opgave. Het alleen promoten, pushen en verkopen werkt daarbij averechts.
Zeker op online zakelijk netwerken start het met geven en delen van relevante informatie. Bij interesse van de klant komt  vanzelf de verkoopvaardigheden op de proppen.
Veel succes.
Waar wil je antwoord op?
Richard de Vries
Met dank aan Jacques Bais, netwerker in hart en nieren, van netcircuit.net 

[vc_button title="Wil je als eerste tips over overtuigend communiceren ontvangen?" target="_self" color="orange" size="size_large" href="https://devries-adviesentraining.com/ja-ik-wil-tips-over-overtuigend-communiceren/"]

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer