Skip to content

Stop nooit met nadenken over klantgericht werken

Door Richard S.T. de Vries

Herman Finkers “Je moet in feite gewoon niet te diep nadenken en dan klopt alles”
Wat het fijne aan clichés is dat je deze zo vaak hoort dat ze bijna altijd waar zijn. Bijvoorbeeld “je hebt maar een keer de kans een goede eerste indruk te maken bij klantgericht werken”. Of “een klacht van een klant is een kans het klantgericht werken te verbeteren”.
Doeltreffend en eenvoudig geschreven clichés over klantgericht werken. Je hoeft daar verder niet over na te denken. Dat is het goede nieuws.
Het slechte nieuws is dat het een beperkte invalshoek van klantgericht werken is.

Slechte indruk
Zeker ik heb soms slechte dagen. Te gehaast, te snel conclusies trekken en direct over willen gaan tot actie. Funest bij een echt klantgericht werken. De klant krijgt een slechte indruk van je en de kans op succes daalt dramatisch.
Te kort door de bocht
Betekent dit nu dat kans op toekomstig succes voorgoed verkeken is? Dat is volgens mij te kort door de bocht geredeneerd. Afhankelijk van de actuele situatie van de klant kies ik voor het cliché “nieuwe ronde, nieuwe kansen”.
Broodje aap
Of het een “broodje aap” is weet ik niet. Ik heb weleens gehoord dat er trainers zijn die bedrijven adviseren klachten te veroorzaken bij klanten. Dit betekent een uitstekende kans de zakelijke band met de klanten te verstevigen  doordat je alert reageert. Optimaal klantgericht werken in de tweede ronde.
Klant blij, jij blij
Ik denk daar anders over. Voor je eigen gemoedsrust is het verstandiger klachten zoveel mogelijk te voorkomen. Dit betekent dat je de klant goed op weg helpt. Het gevolg? De klant blij, jij blij.
Dertiende keer
Streef altijd naar verbetering. Praat met medewerkers en klanten over klantgericht werken. Blijf nadenken over je afdeling, organisatie, bedrijf en kom in actie. Maak zo vaak mogelijk een goede indruk ook de dertiende keer als je bij een klant komt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.
CONTACT De Vries advies & training
rdevries  Richard S.T. de Vries | bedrijfstrainer
Bel voor direct contact 050 314 34 70
  Mail naar info@devries-adviesentraining.com

 

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer