21 september 2015
Steek je hoofd boven het maaiveld met Periscope
Door Richard S.T. de Vries
Sinds enige tijd ben ik aan het experimenteren met Periscope. In deze blog deel ik je drie blunders. Bij elke blunder geef ik je een tip waardoor je deze blunder niet gaat maken. Het resultaat? Je Periscope uitzending oogt direct professioneler.
Wat is Periscope?
Door Periscope maak je heel eenvoudig live beelden van je bedrijfsactiviteiten. Deze beelden vinden op Internet en social media kanalen hun weg. De slogan van periscope.tv is veelzeggend “ontdek de wereld door de ogen van de ander”. Wat je daaraan hebt? Je gaat je onderneming en je activiteiten op een krachtige manier wereldwijd presenteren.
Concentreer je op de Periscope uitzending
Een Periscope uitzending opnemen en na enige tijd automatisch een telefoongesprek beginnen oogt rommelig. Het gevolg was dat je me door het beeld zag wandelen. Ik geheel in beslag werd genomen door het telefoongesprek en vergat dat ik aan het opnemen was. Achteraf kwam dat doordat ik tijdens het opnemen van deze uitzending zag hoeveel kijkers er waren. Dat was op dat moment geen. Nul. Bedenk echter dat geïnteresseerden je uitzending achteraf kunnen gaan bekijken.
Tip 1. Neem een Periscope uitzending in een ruimte op waarbij je niet door telefoon, door piepjes van nieuwe e-mails of door collega’s gestoord wordt.
Maak een script met hoofdpunten
Tijdens een uitzending kunnen kijkers direct reageren op je verhaal. Je bent continu op meerdere borden aan het schaken. Je bent bezig met je verhaal. Je reageert op vragen. Je ziet soms vervelende mededelingen van kijkers. Of opvallende vragen zoals “kom je uit Noorwegen?”. Dat is in het begin erg wennen. Niet reageren betekent dat kijkers afhaken. Te lang bij een vraag ‘stilstaan’ ook. Een script met hoofdpunten geeft je houvast.
Tip 2. Bedenk goed wat je wilt bereiken met een uitzending. Ik geef vaak tips over acquisitie en zakelijk netwerken. Mijn script bestaat uit drie delen. Een introductie. Korte toelichting van drie punten en een samenvatting. Dit geeft je houvast en maakt dat je flexibel gaat reageren op vragen en/of opmerkingen. Standaard geef ik het adres mijn bedrijfswebsite. Kijkers hebben dan de mogelijkheid een of meerdere van mijn ruim 70 blogs rustig te gaan lezen.
Stap over je cameravrees
Het is confronterend jezelf terug te zien en te horen. Dat vergt moed vooral toch door te gaan. Het is een kwestie van doen en leren van ‘fouten’. Mijn leidraad: als je hebt leren praten dan kan je ook voor een camera leren presenteren.
Tip 3. Ga kijken naar andere Periscoop uitzendingen. Beslis wat je eventueel op geheel eigen wijze wil overnemen. Neem contact op met andere Periscopers en wissel ervaringen uit. Dat vergroot je motivatie en je zelfvertrouwen. Tenslotte ‘kijk’ door de camera heen en je richt je in figuurlijk opzicht op een rij mensen. Doe alsof je een verhaal aan een ‘live’ publiek presenteert.
Van elkaar leren
Ik ben benieuwd naar je ervaring. Twee weten meer dan een. Laat het me weten. Stuur je ervaring door naar info@devries-adviesentraining.com
Of stel je vraag tijdens een telefoongesprek. Bel voor direct contact 050 314 34 70.
Met vriendelijke groet,
Richard S.T. de Vries | bedrijfstrainer
Van connectie naar klant. Ontwikkel jouw krachtige LinkedIn strategie In een inspirerende LinkedIn Live-uitzending getiteld ‘Van Connectie naar Klant. Nico Waiboer’s Geheimen voor een Constante Stroom via LinkedIn’, sprak Nico over hoe je LinkedIn effectief kunt inzetten om een constante stroom aan klanten te genereren. Lees de tips hieronder. Of bekijk de YouTube uitzending. In […]