Skip to content

Snoeiharde of poeslieve kritiek?

Door Richard S.T. de Vries

Kritiek geven op een collega; altijd lastig. Voor je het weet wordt jouw goedbedoelde kritiek verkeerd opgevat en ben je nog verder van huis. Degene op wiens gedrag je kritiek hebt, heeft er niets van geleerd en is alleen maar gefrustreerd omdat je op één of andere manier de indruk hebt gewekt dat hij niet gewaardeerd wordt. Daar wordt niemand beter van. Dat kan anders!

Feedback

Om te beginnen noemen we het geen kritiek, maar feedback. Dat haalt het geheel wat uit de negatieve sfeer. Want zelfs opbouwende kritiek wordt toch vaak negatief beoordeeld. Hoe zorg je dat je feedback goed aankomt? Hieronder een 4 stappenplan om effectief feedback te geven.

Stap 1 Begin positief
Zeg iets positiefs over de activiteit waar jouw feedback over gaat. Stel dat je collega of medewerker een tekst heeft geschreven voor een verkoopbrief. Jij hebt die brief gelezen en vindt dat er te veel taalfouten in staan. Je kunt dan in stap 1 iets zeggen als: ‘De toonzetting van je brief vond ik prima.’

Stap 2 Geef objectieve kritiek
Geef daarna je kritiek, zo objectief mogelijk en met concrete voorbeelden. Geef deze kritiek vanuit jezelf. Dus in de ik-vorm. Zeg wat het met jou doet. ‘Ik zag dat je wel hier en daar een taalfout had staan. In de tweede zin stond bijvoorbeeld ‘word’ waar het ‘wordt’ had moeten zijn. Dat stoort me.’

Stap 3 Geef gevolgen aan
Vertel wat het gevolg is van datgene waar jij kritiek op hebt. Ook hier vanuit jezelf. ‘ Een brief met taalfouten komt niet professioneel over. En ik vind het belangrijk dat we professioneel overkomen.’ Wat deze stap nog sterker maakt is dat je van het laatste deel iets maakt wat de ander ook belangrijk vindt. Of iets wat in de organisatie belangrijk gevonden wordt.

Stap 4 Suggesties ter verbetering
Geef een suggestie ter verbetering. ‘Ik stel voor dat je de volgende keer de spellingscontrole aanzet.’ Als je het op deze manier aanpakt, voorkom je dat de persoon zich persoonlijk aangevallen voelt en niet gewaardeerd. Je houdt de sfeer in het gesprek prettig en voorkomt dat de verhoudingen verstoord raken.

Valkuil
De belangrijkste valkuil van het geven van feedback is namelijk dat je feedback op de persoon geeft. Stel bijvoorbeeld dat je zegt: ‘jij bent écht niet goed in het schrijven van brieven!’ De kans dat iemand dan glimlachend zegt ‘Nee, dat klopt’, zoals Pietertje in het pindakaas reclamefilmpje, is klein. Erg klein.

Wat is de moraal van dit verhaal: Volg bovenstaande 4 stappen en je feedbackgesprekken verlopen effectiever en plezieriger. Veel succes met het toepassen ervan.

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer