Skip to content

Smartphone uit? Een slim idee!

Door Richard S.T. de Vries

Ik ben van bouwjaar 1960
Ver in de vorige eeuw deelde ik een telefoontoestel met vijf studenten in een studentenhuis. Tegenwoordig gaat het anders. Bijna iedereen heeft een smartphone waardoor je razendsnel beschikt over informatie en je op de seconde kan volgen wat zich binnen en buiten het Noorden afspeelt. Wat betekent voor de menselijke maat? Lees dan verder deze blog.

Type ‘smartphone etiquette’ op Google en ongeveer 697.00 resultaten verschijnen in 0,44 seconden
Let wel, binnen een seconde bijna 700.000 resultaten! Het gevolg is dat steeds meer mensen gebukt gaan onder ‘fomo’: fear of missing out.
Het is al zo ver dat de eerste boeken over Smartphone etiquette zijn uitgegeven.
Zie om je heen en je neemt het dagelijks waar. Bijna iedereen lijkt continu online te zijn. Volgt dwangmatig op socialmedia kanalen het ‘nieuws’. In restaurants, in snackbars, in de supermarkt, in de bus en bij netwerkbijeenkomsten.
Velen zijn ‘vastgebonden’ aan de smartphone
Op Apparata.nl (1) staat in een bericht een onthutsend cijfer op basis van een onderzoek door het Britse marketingbureau Tecmark over smartphone gebruik.
We kijken gemiddeld 221 keer per dag op de smartphone. Dat is ruim 1500 keer per week.
De angst om maar iets te missen lijkt groot. Wat missen we dan? Wat ik zie aan berichten op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn niet zoveel.
Veel berichten zijn adembenemend positief van karakter. Veel foto’s van opgewekte mensen en de inhoud van deze berichten is vaak flinterdun.
Is daarmee een oude man aan het woord die vroeger alles beter vond?
Nee, dat niet! Ik kan zeker niet zonder de smartphone. De nuttige kansen die socialmedia kanalen bieden, laat ik niet liggen. Tegelijkertijd heb ik me voorgenomen de smartphone vaker uit te doen. Mijn aandacht te richten op andere informatiebronnen.
Het lezen van kranten, boeken en tijdschriften zoals Kijk op het Noorden (2). Niet vluchtig de berichten scannen, maar door echt weer te gaan lezen.
Ik wens u veel leesplezier zonder de ping van alweer een nieuw bericht op uw smartphone. Nu. In de vakantie. En in de toekomst.
Smartphone zo af en toe helemaal uit. Wel zo’n slim idee.
Richard S.T. de Vries
bedrijfstrainer
(1) http://www.apparata.nl/nieuws/je-kijkt-gemiddeld-221-keer-per-dag-op-je-telefoon-9643
(2) Deze blog komt uit Kijk op het Noorden, nr 391, jaargang 47, 2015

 

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer