Skip to content

Samenwerken met andere ondernemers: Een gelukkige zaak?!

Door Richard S.T. de Vries

Ondernemers zijn er in allerlei soorten en maten: Eigenzinnig. Diplomatiek. Slagvaardig. Ik sta nu voor de taak met vier andere ondernemers een workshop event te organiseren in april. Dat is wel even wennen. Het begint zowaar op een bedrijf te lijken. In werkbesprekingen komen doelstellingen, doelgroep, socialmedia- en publiciteitscampagne en inhoud van de vier workshops langzamerhand uit ´de grondverf´. Dit betekent goed afstemmen van de diverse meningen en ideeën. Een kwestie van toewerken naar een win-win situatie en tegelijkertijd de vaart erin houden. Met vier drukke ondernemers een persoonlijke uitdaging.

Alles goud wat er blinkt?
Waar ik aan moet wennen is dat iedereen een ander werkritme heeft. Dat vergt soms geduld. Niet iedereen volgt 24/7 de mail. Dat hoeft uiteraard ook niet. Geduld is een schone zaak. Het levert doordachtere antwoorden op dan direct lukraak op een email te reageren. Daar ben ik me van bewust.

Meerwaarde
Grote meerwaarde is dat je gezamenlijk een groot bereik hebt bij het promoten van in dit geval de workshop event. Je maakt gebruik van elkaars zakelijke netwerken. Veel potentiële deelnemers komen met onze workshop event in aanraking.

Vijf weten meer dan één
Het delen van elkaars ondernemerservaring is van onschatbare waarde. Ieder is sterk en een ster op zijn vakgebied. Dit levert zinvolle inzichten op die je een betere ondernemer maken. Ik noem dat ´psychologische´ winst. Je komt steviger in je schoenen te staan. Je kennis verdiept en bepaalde aspecten neem je bijna automatisch naar andere projecten mee.

Samenwerken altijd doen?
Of samenwerken altijd loont? Dat is de vraag. Een groot aantal factoren bepalen dat. Ga als eerste na of er sprake is van een persoonlijke klik. Je intuïtie is een uitstekende raadgever. Bepaal daarna op welke wijze je elkaar gaat versterken. Ontdek of er sprake is van evenwicht in tijdsinvestering en in het uitvoeren van taken. Evalueer regelmatig en stel de vraag ‘ varen we nog op koers’?

Kortom: samenwerken met andere ondernemers kan goed uitpakken. Hoe het ons zal vergaan? Een belangrijke stem hebben onze toekomstige deelnemers aan de workshop event.
Je bent tenslotte zo goed als je laatste project.

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer