Skip to content

Routines en ik, (g)een goede combinatie?

Door Richard S.T. de Vries

Auteurs:  Grietje Oosting-Tangenberg & Richard S.T. de Vries

Routines zijn gemakkelijk!

Flexibele mensen komen verder in het leven …
Flexibiliteit is voor mij lang bijzonder belangrijk geweest. Snel inspelen op nieuwe dingen vind ik leuk en ik had een hekel aan dingen waar een hoge mate van routine in zit. Erger nog: ik moest af en toe een beetje lachen om mijn vrouw, die bijvoorbeeld een strakke ochtendroutine heeft. Routines waren niks voor mij! Ik moest en zou flexibel zijn. Want flexibele mensen komen verder in het leven, was mijn overtuiging. Dat die flexibiliteit af en toe in chaos ontaardde, nam ik op de koop toe.

Focus
Voor mij is focus namelijk wel een dingetje. Focus op datgene wat echt belangrijk is om te doen. Me niet laten afleiden of toch andere dingen gaan doen dan ik me had voorgenomen. Niet op vier fronten tegelijk bezig zijn en uiteindelijk (bijna) het overzicht verliezen. Voor de buitenwereld leek ik best georganiseerd. Maar in mijn hoofd was het druk. Erg druk. Zeer vermoeiend allemaal. En het droeg niet bij aan mijn doelen. Niet echt tenminste. En nu leer ik stapje voor stapje mezelf toch routines aan. En ontdek ik dat je veel meer gedaan krijgt als je routines hebt. Wát een openbaring!

De eerste stap
Het begon met het huishouden. Dankzij de Amerikaanse FlyLady (www.flylady.com) voorkwam ik een aantal jaren geleden dat mijn huishouding een complete chaos werd.
Stap voor stap (babysteps volgens Flylady) leerde ik dat huishouden niet eens zo heel veel tijd hoeft te kosten. Als je het maar slim doet. En vooral: routines hebt.
Dus in plaats van het hele huis proberen te poetsen in het weekend (waar ik erg het land aan had en wat ook nooit allemaal lukte), draai ik nu elke dag een was. En doe ik nog met gemak twee andere huishoudelijke klusjes. En dat alles vóórdat ik ‘s ochtends aan het werk ga. En ‘s avonds voor het slapen gaan doe ik nog een aantal dingen op routine. Routines die ik gewoon elke dag doe. Net als douchen en tandenpoetsen. Het hoort er gewoon bij, ik hoeft er niet over na te denken. En dát scheelt een stuk! Mijn hoofd is een stuk rustiger nu ik een aantal dingen ‘weggezet’ heb in routines. Ik hoef er niet meer over na te denken en kan mijn hoofd weer gebruiken voor de dingen die er écht toe doen. Voor elke dag van de week heb ik een paar vaste klusjes. Klusjes die niet zo veel tijd kosten, zodat ik gewoon ook aan ander dingen toe kom. Zoals een goed boek lezen. Of gezellig langs de lijn bij de hockeywedstrijden van mijn twee dochters.

Het vervolg
Sinds een tijdje ben ik deze werkwijze ook aan het toepassen in mijn werk. Ik heb dingen die ik steeds maar uitstelde ook in routines gezet. Vandaag is het maandag, dus ik ga een blog schrijven. Op dinsdag maak ik een e-mailing en werk ik mijn contactenlijst bij. Woensdag is de dag voor financiën en mijn postbakjes opruimen. En donderdag werk ik aan een webinar. Op vrijdag heb ik een vaste afspraak met mijn zakenpartner over marketing. Zo blijf ik ‘bij’. En schuif ik geen dingen meer voor me uit. Natuurlijk kan het gebeuren dat ik een keer een hele dag een activiteit hebt waardoor de routine-dingen niet lukken. Geen probleem, ik was immers flexibel? Ik kan nog steeds schuiven, maar plan het wél in.

Het werkt prima! Niet hoeven nadenken over wat ik die dag moet doen. Dít staat in de planning, dus dít ga ik ook doen. Zo krijg ik ook zakelijk steeds meer ruimte in mijn hoofd om de dingen te doen die er écht toe doen.

Wil jij weten hoe jij dat óók voor elkaar krijgt?

rdevries    Richard S.T. de Vries | Bedrijfstrainer
    Bel voor direct contact 050 314 34 70

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer