Skip to content

Periscope en/of Video! Bittere noodzaak voor ieder bedrijf?

Door Richard S.T. de Vries

In de blog Drie Periscopeblunders vertelde ik over mijn ervaringen met Periscope uitzendingen. Door deze uitzendingen is het idee ontstaan van het maken van 1 minuut | videotips zoals Verkoop de afspraak. Niet je zakelijke dienst.
In deze blog maak ik een vergelijking tussen Periscope uitzendingen en video opnames. Ik geef een beknopt overzicht van de ervaren voordelen en de nadelen van Periscope uitzendingen en van video opnames.

Voordelen Periscope uitzendingen
Periscope uitzendingen hebben een dynamisch karakter omdat ‘wat je ziet, is wat je krijgt’.  Een Periscope uitzending is ‘livestream’. Kijkers krijgen meteen een indruk wat ‘achter’ en daarmee voor de schermen plaatsvindt. Directe interactie is mogelijk doordat vragen van kijkers op je scherm verschijnen. In korte tijd ben je als ‘Periscoper’ op diverse borden aan het schaken. Je bent bezig met je verhaal. Je ziet zeer uiteenlopende reacties van kijkers waarbij je de keuze hebt op deze opmerkingen in te gaan. Dit ter lering en vermaak van je kijkers en voor jezelf.

Nadelen Periscope uitzendingen
Je kan je dag niet hebben. Gaan stamelen waardoor je verhaal onvoldoende uit de verf komt. Dat kan onprofessioneel overkomen. Ter relativering. Periscope staat nog in de kinderschoenen waarbij enig ‘amateurisme’ is toegestaan. Wil je stapsgewijs en logisch een verhaal brengen dan vormt Periscope een uitdaging. De livevragen van kijkers schieten alle kanten op en zijn verschillend van niveau. Terwijl je met je verhaal bezig bent sta je voor de uitdaging razendsnel een keuze te maken op welke vragen je gaat reageren dan wel gaat negeren.

Voordelen Video opnames
Je hebt veel invloed op het eindresultaat. Bevalt een opname je niet dan begin je opnieuw. Ben je perfectionistisch van aard dan is het maken van video opnames geschikt. Je bent de regisseur van de opbouw van je verhaal. Wat je wilt vertellen en in welke tijdspanne heb je in eigen hand. Bij het presenteren van je verhaal zijn geen stoorzenders in de vorm van indringende en soms vervelende opmerkingen van ‘live’ kijkers.

Nadelen Video opnames
Het is niet interactief. Je ontvangt geen directe feedback van je kijkers. Je moet alles uit kast halen een dynamisch verhaal van te maken. Mijn tip: ‘minder is meer’. Vertel een kernachtig verhaal en verwijs onder je video opname naar je website waar meer informatie te vinden is.

Moraal van het verhaal
Ga experimenteren met Periscope en met video opnames. Ga na wat bij je past en wat de resultaten zijn. Maak dan een overweging op welk podium je wilt staan en welke medium bij je past. Periscope uitzendingen? Video opnames? Of allebei. Of een van de twee. Of geen. Dat is nou het aardige van ondernemen. Het hoeft niet. Dat bepaal je zelf.

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer