Skip to content

Opzij. Opzij. Opzij. We hebben haassstttt

Door Richard S.T. de Vries

Sneller praten dan je schaduw
Veel Nederlanders lijken de regels van het lied ‘Opzij, opzij, opzij’ van Herman van Veen (1) zich eigen hebben gemaakt. “Opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, We hebben ongelofelijke haast”
Telefoongesprekken bijvoorbeeld duren steeds korter. Gesprekken met een tijdsduur van 8 tot 10 seconden komen voor. Dat is aan de ene kant makkelijk. Je handelt snel veel gesprekken af. Aan de andere kant frustrerend omdat je amper de gelegenheid hebt om toe te lichten waarvoor je belt. Dit betekent dat je goed voor jezelf moet weten wat het doel van je telefoongesprek is. Hoe wek je de interesse bij de klant en welke relevante vragen nodigen de klant uit te gaan praten.

Telefoon een inbreker?
Veelgehoord is de klacht dat de telefoon een inbreker is. Dat vind ik een opmerkelijke uitspraak. Heb je niet de tijd om iemand telefonisch te woord te staan gebruik dan de voicemail, schakel de telefoon door naar een collega of maak gebruik van een bedrijf in telefoondiensten.

Kom direct tot de kern
Bij zakelijke gesprekken is het steeds relevanter direct tot de kern te komen. Zeg wat het doel van het gesprek is. Wat het belang voor je gesprekspartner is. Welk probleem je kan oplossen. Laat zaken zoals “wij bestaan 101 jaar, wij hebben vestigingen in heel Nederland en buitenland” achterwege. Een (potentiële) klant maak je er niet blij mee. Wat ik, zeker bij een nieuwe klant, standaard vraag is hoeveel tijd er voor het gesprek is.  Ook bepaal ik samen met de klant de gespreksonderwerpen voordat het eigenlijke gesprek begint. Tijd en volgorde van bespreekpunten is hiermee voor de klant duidelijk. De klant zal je waarderen dat je op deze manier respect voor de tijd van de klant toont.

Afspraak is afspraak
Een gigantische open deur. Toch wordt deze vuistregel met voeten getreden. Dit veroorzaakt onnodig tijdverlies en irritatie. Gegevens die je later ontvangt dan afgesproken. Mensen die op het allerlaatste moment een werkbespreking afzeggen. Geen enkele reactie ontvangen nadat je een voorstel hebt ingediend. Dit doet een sterk beroep op je flexibiliteit en uithoudingsvermogen.  In ieder geval voor mij aanleiding hier me zo goed mogelijk aan te houden in 2015. Dat is prettig voor beide partijen. Afspraak is afspraak tenslotte.

Ontvang gemakkelijk gratis advies over meer regie over je gesprekken

rdevries    Richard S.T. de Vries | Bedrijfstrainer
    Bel voor direct contact 050 314 34 70

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer