Skip to content

Een ontspannen verkoopgesprek een illusie of realiteit?

Door Richard S.T. de Vries

Een illusie is een beeld dat je hebt van de werkelijkheid. Bij verkoopgesprekken is de werkelijkheid soms rauw, vervelend en inspannend. Je moet als verkoper van goede huize komen na 13 keer nee te horen het veertiende gesprek ontspannen in te gaan. Voor je het weet zak je in een diepe put en ziet alleen obstakels en geen kansen.

Zelfvertrouwen en zelfkennis
Voorop gesteld ik ben geen aanhanger van “wat je denkt en droomt” komt altijd uit. Natuurlijk wil ik een 4 mijl in 18 minuten hardlopen en ik denk en droom daarover. Feit blijft dat bij de gedroomde eindtijd van 18 minuten er vele minuten bijkomen.
Zelfvertrouwen en zelfkennis slepen je door deze vervelende fase heen.  Een zelfbewuste en ontspannen houding maakt dat je sneller uit de ‘nee-nee-nee fase’ komt. Bedenk dat je zakelijke dienst nog niet past bij de potentiële klant omdat of geen geld, of geen tijd beschikbaar is en of dat de dienst onvoldoende meerwaarde heeft.
Optimisme 
Kies voor een houding waarbij het glas half vol is en je een professionele en plezierige indruk bij de potentiële klant achterlaat. Je hebt nu nog niets verkocht maar het fundament voor toekomstige verkopen is gelegd.
Ontspannen
Het psychologisch effect is dat je ontspannen een verkoopgesprek start. Je alert de belangrijke verkoopfasen doorloopt en een professionele gesprekspartner bent. Professioneel omdat je objectief luistert, nauwkeurig analyseert waar de potentiële klant behoefte aan heeft en ruimte voor een gesprek van mens tot mens is.
In die zin creëer je je eigen werkelijkheid waarbij ontspannen verkopen mogelijk is.

 

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer