Skip to content

Netwerken kun je leren, OTP helpt!

Door Richard S.T. de Vries

Verslag van Bert Oost over workshop Netwerkgesprek & Elevator Pitch door Richard de Vries van De Vries advies & training en workshop Contacten maken door Lily Stap en Remko van Beek van Ondernemersacademie. Plaats van handeling. Promotiedagen Groningen. Op 7 en 8 november 2017. 

Netwerken kun je leren, OTP helpt!
De Promotiedagen in MartiniPlaza zijn de dagen om te netwerken. Voor de ‘gevestigde’ bedrijven dé gelegenheid om bij te praten. Voor jonge mensen op weg naar de toekomst een kans om netwerken te leren.
OTP brengt (jeugdige) talenten en bedrijfsleven bij elkaar er van uitgaande dat ieder mens talenten heeft. Er is een belangrijke focus op stagebemiddeling. Gericht op het helpen van jonge mensen bij hun zoektocht naar hun werkzame toekomst. Sterk kijkend naar de wensen en mogelijkheden van werkgevers.
Netwerken
Verbinden van mensen begint met kennen en gekend worden. Netwerken is daarbij een sleutelwoord. De Promotiedagen die elk jaar begin november in MartiniPlaza worden georganiseerd, zijn bij uitstek de gelegenheid om met mensen en bedrijven in contact te komen: te netwerken! En wat is dan mooier om leren en doen bij elkaar te brengen.
De beursvloer als schoollokaal!
Studenten van Menso Alting, Alfa-college en Hanzehogeschool kwamen voor een workshop netwerken. De studenten van de Ondernemersacademie kwamen vooral om te leren hoe je tot goede contacten kunt komen gebruik makend van de groepen mensen die je kent of waarmee je verkeert. Allen met een vergelijkbaar doel, nl. hoe kom ik in gesprek met mensen die iets voor mij kunnen betekenen hetzij voor een stage, hetzij voor een (tijdelijke) baan hetzij voor hulp bij het opzetten van een eigen onderneming.
De weg ernaartoe kan verschillend zijn: mensen aanspreken of gebruik maken van mensen die je kent. Basisprincipes zijn echter gelijk. Luister goed naar de gesprekspartner, toon belangstelling en probeer je te verdiepen in zijn of haar bedrijf. En natuurlijk is je eigen presentatie van groot belang. Hou het bij de feiten: het is beter dat een ander over jou ‘opschept’ dan dat je het zelf doet.
En zoals het bij een workshop betaamt, houdt de workshopleider het niet alleen bij het geven van ‘college’ maar gaat het ‘les geven’ gepaard met oefeningen en strikvragen. Het oefenen in groeps- en tweegesprekken is erg leerzaam maar ook erg moeilijk soms, zeker wanneer tientallen ogen meekijken. De studenten hebben zich er goed door heen geslagen. In de praktijk oefenen bij echte bedrijven op de beursvloer, was voor velen nog een brug te ver. Een enkeling slaagde er echter wel in en kon een afspraak voor een netwerkgesprek maken.
november 2017, Bert Oost
*
Wil je werk maken van je persoonlijke presentatie?
Vraag dan HIER het gratis eBook Professionele Elevator Pitch aan

Een persoonlijke elevator pitch is handig bij netwerkgesprekken en gesprekken bij stagebedrijven.

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer