Skip to content

Live uitzending op Facebook: negeren of experimenteren?

Door Richard S.T. de Vries

Smart-Idea1De afgelopen periode ben ik aan het experimenteren met live uitzendingen op Facebook. De techniek van het uitzenden is heel eenvoudig. Je hebt een standaard waarop je je smartphone neerzet. Je bedenkt een opvallende titel, drukt op live uitzending en gaat van start.
Wijze lessen van kijkers
Lees meer …

Wat ik geleerd heb van opmerkingen van de redactie van DeOndernemer is dat een rommelig beeld je verhaal doet ondersneeuwen. Het is de kunst een achtergrond te kiezen die rustig is en waarbij papieren, snuisterijen en opvallende lampen achterwege blijven.
Neerkijken op je kijkers is een punt waarbij ik nadrukkelijk op de vingers ben getikt. Hoe deze verkeerde cameraperspectief te voorkomen? Maak gebruik van een stapel boeken en plaats daarop je standaard met smartphone. Je gaat daardoor automatisch recht in de camera kijken en daarmee naar je kijkers.
arrows_set11Kop Romp Staart
Bij iedere live uitzending hanteer ik de driedeling van kop, romp en staart. Bij de kop ik vertel wat het onderwerp van de uitzending is en welke items daarbij de revue passeren, Bij de romp stel mezelf kort voor en vertel ik het verhaal. Bij de staart herhaal ik de hoofdpunten en eindig met een ‘call to action’. Ik wijs dan naar boven en attendeer naar een link zoals een blog, een training of contact.
Oefening baart kunst
Een live uitzending op Facebook is te vergelijken met het geven van een presentatie voor een groep. Bij een live uitzending komt een extra dimensie omdat kijkers direct opmerkingen kunnen maken die je ziet terwijl je bezig bent met je verhaal. Dat is wennen en soms snel schakelen. De negatieve opmerkingen negeer ik en op positieve opmerkingen ga ik kort in.
Mijn conclusie is dat live uitzendingen op Facebook je een prima podium bieden je diensten voor het voetlicht te brengen. Negeren is daarbij voor mij geen optie.
Email_Email-12-1Ik ben benieuwd naar je ervaring!
2 weten meer dan 1. Laat een reactie achter onder deze blog.

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer