Skip to content

Gesprek van mens tot mens ouderwets?

Door Richard S.T. de Vries

Er zijn veel, heel veel manieren om met elkaar te communiceren. Per telefoon, smartphone, email, whats app, skype, Facebook, LinkedIn en Twitter.
Grenzen bestaan niet en op iedere seconde van de dag ben je bereikbaar.
Is met al deze middelen de kwaliteit van onze communicatie toegenomen?  Ik waag het te betwijfelen. In de blog een aantal voorbeelden uit het alledaagse leven.

Ter lering en vermaak
Twee collega’s zitten tegenover elkaar en wat is het makkelijk dat je per email aan de ander vraagt of hij toe is aan een kop koffie. Een stil verzoek, je hoeft de ander niet aan te kijken en je collega kan online reageren.
Ben je geïrriteerd over het gedrag van een collega dan is het eenvoudig je ongenoegen te uiten door een email. Je lucht je hart. Je let niet teveel op stijl en je irritatie is snel op getikt. Zo daar ben je snel vanaf.
Denk eerst, stuur dan bericht
Even ter relativering vooraf. Natuurlijk heb ik oog voor de voordelen die moderne communicatiemiddelen bieden. Praktische zaken regelen met je sportteam door groepsmails of what apps is gemakkelijker dan iedereen individueel te bellen. Dat levert tijdwinst op, kost weinig moeite en energie.
Praat met elkaar
Minder geslaagd vind ik als het om persoonlijke zaken gaat. Zaken waar meer diepgang op de hoek komt kijken. Een gesprek van mens tot mens geeft meer grip op het verloop en resultaat van het gesprek. Je peilt non-verbaal beter hoe je irritaties overkomen. Je gaat een dialoog met de ander aan. Je hebt de ruimte om door te vragen en hebt tijd om genuanceerd naar elkaars verhaal te luisteren.
Ga je online toch je ongenoegen uiten, denk dan eerst goed na en zend dan je bericht. Dit scheelt je een hoop gedoe.
Dat voorkomt ergernissen en bakken met tijd om de plooien glad te strijken.
P.S.
Zie je op tegen gesprekken met collega’s en (on)bekende mensen? Dan is de workshop ‘Van small talk naar persoonlijke gesprekken’ een aanrader. Lees HIER meer over de interactieve en persoonlijke workshop.

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer