Skip to content

Een goede verkoper is een hardloper

Door Richard S.T. de Vries

Snelle tijden bereik je als hardloper bij wedstrijden als je een beroep doet op je doorzettingsvermogen, je discipline en je durf. Exact de eigenschappen die je helpen uit te groeien tot een goed verkoper. Nieuwsgierig waarom juist deze drie eigenschappen? Lees dan verder.

2_silhouetten_hardlopers Alleen door doorzettingsvermogen ga je resultaten boeken. Dit betekent ook bij  een vierde  ‘nee’ van een klant pas op de plaats maken en weer doorgaan op weg  naar de volgende klant. Gemaakte fouten bijna niet meer maken en bij een nieuw  acquisitiegesprek wellicht een nieuwe fout maken. Acquisitie blijft mensenwerk.  Het is gedeeltelijk onvoorspelbaar hoe een gesprek gaat verlopen. Dit betekent dat  je alert en direct moet reageren. Dat pakt vaak goed uit, maar kan op onderdelen  anders lopen dan verwacht. Dat is een gegeven wat als voordeel heeft dat je nooit uitgeleerd raakt.
Discipline geeft houvast

Bij acquisitie sta je onder druk. Linksom of rechtsom er moet gescoord worden. Dat is gemakkelijk gezegd maar lastig uit te voeren. Je hebt te maken met meer kapers op de kust. De wensen en de eisen van klanten nemen toe. Stilstaan is geen keus. Meebewegen door te blijven investeren in persoonlijke en inhoudelijke ontwikkeling is noodzakelijk. Discipline geeft daarbij houvast.
Discipline om actuele ontwikkelingen in het vak te blijven volgen. Discipline om regelmatig te gaan sporten. Een gezonde acquisitiegeest in een gezond lichaam.
Wie niet waagt, wint nooit

Bij acquisitie is durf onontbeerlijk. De durf op onbekende klanten af te stappen bij netwerkbijeenkomsten. De durf een voorstel te presenteren voor een of meerdere personen van een bedrijf. De durf een telefoongesprek aan te gaan en de klant te interesseren voor je zakelijke diensten. Uit eigen ervaring weet ik dat dat lastig kan zijn. Houvast geeft mij het citaat van Shakespeare “there is nothing good or bad, but thinking makes it so”.
Iedere verkoper een hardloper?

Dat kan. Of kies een andere sport. In ieder geval een sport die een beroep doet op je doorzettingsvermogen, discipline en durf.
Veel succes met je acquisitiegesprekken.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.
CONTACT 
rdevries  Richard S.T. de Vries | bedrijfstrainer
  Bel voor direct contact 050 314 34 70
  Mail naar info@devries-adviesentraining.com

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer