Skip to content

Een bedrijfstraining ontwikkelen? Een bijzonder verhaal!

Door Richard S.T. de Vries

De veelzijdige rol van een bedrijfstrainer

Bij een bedrijfstraining zijn altijd drie partijen betrokken.

De opdrachtgever, de deelnemers en de bedrijfstrainer.

Iedere partij heeft een specifieke rol bij elke fase van een bedrijfstraining.

De rol van de bedrijfstrainer is veelzijdig. Zo ben je een detective, een diplomaat, een onderhandelaar, een meester, een ondernemer of een combinatie van die rollen.

Detective: Er is altijd een verhaal

Wat is je vraag?
Wat is je vraag?


 Het start met een oriënterend gesprek tussen opdrachtgever en bedrijfstrainer.  Tijdens het gesprek stelt de bedrijfstrainer zich als een detective op. Scherp  waarnemen tijdens het bedrijfsbezoek met de oren gespitst is het parool. Wat  wordt er gezegd en wat denk je te horen tussen de regels door?

Dat levert een  globale indruk die als fundament dient voor een bedrijfstraining.

 

Diplomaat: Er is altijd een ander verhaal

Een vuistregel is dat iedereen hetzelfde waarneemt, maar interpretaties daarover lopen mijlenver uiteen. Dit fenomeen openbaart zich zodra je je oor te luister legt bij de opdrachtgever en de deelnemers. Het is dan zaak je als een diplomaat op te stellen.

Een diplomaat in de zin van feitelijk  registreren waar je tegenstrijdigheden tegenkomt. Een neutrale opstelling is vereist en vooral geen boude uitspraken doen.

Bijvoorbeeld, de opdrachtgever beweert dat het omzetresultaat dramatisch slecht is terwijl deelnemers zeggen dat er sprake is  van een tijdelijke dip. Kortom beide oren gespitst en mond dichthouden.

Onderhandelaar: Toewerken naar een gezamenlijk verhaal

Op grond van de resultaten van de intakegesprekken ontvouwt zich een Plan van Aanpak. In het Plan van Aanpak staan de bevindingen van de trainer onder het kopje ‘huidige situatie’. Onder het kopje ‘gewenste situatie’ staan de beoogde doelen van de training en een globaal programma.

De opdrachtgever heeft hiermee inzicht wat er om de hoek komt kijken bij een bedrijfstraining. In het voortgangsgesprek komen, waar nodig, wijzigingen in het programma.

Door deze methode wordt toegewerkt naar een gezamenlijk verhaal. De bedrijfstrainer is een onderhandelaar die ‘dealt’ tussen de leerwensen van de opdrachtgever en die van de deelnemers.

Meester: Altijd het verhaal bijstellen

Een bedrijfstraining is nooit af. Door actuele ontwikkelingen of door onverwachtse gebeurtenissen is het soms gewenst op onderdelen af te wijken van het trainingsprogramma. Tegelijkertijd moeten wel waarneembare resultaten geboekt worden.

Het lijkt in die zin op zeilen. Door je zeilen continu bij te stellen  kom je op je bestemming. De rol van de bedrijfstrainer is de deelnemers bij ‘de les’ te houden waarbij het exact opvolgen van het programma niet zaligmakend is.

Wat is je vraag?
Wat is je vraag?

 Ondernemer: Moraal van het verhaal

Ik heb het vaker gezegd. Ondernemen, lees bedrijfstrainingen geven, is meer  opstaan dan vallen. Je raakt in die zin, ook na ruim 27 jaar, nooit uitgeleerd.  Soms lijk je goud in handen te hebben en denk je te beschikken over een  ijzersterk programma.

Ronduit onthutsend kan het zijn dat het  workshopprogramma bij de ene groep veel lachsalvo’s oplevert, terwijl exact  hetzelfde programma bij de andere groep pijnlijke stiltes veroorzaakt.

Hoe dat  kan?

Daar ben ik nog niet goed uit. Het houdt je in ieder geval scherp.
Ik ben benieuwd naar je mening met bedrijfstrainingen?

Geef het door!

2 weten tenslotte meer dan 1.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op.

CONTACT De Vries advies & training
rdevries  Richard S.T. de Vries | bedrijfstrainer
Bel voor direct contact 050 314 34 70
  Mail naar info@devries-adviesentraining.com

Interesse in een bedrijfstraining?

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer