24 augustus 2015
Drie tips voor sneller en beter contact tussen studenten en werkgevers
Door Richard S.T. de Vries
Het gesprek met een afgestudeerde student was leerzaam. Waarom? Deze student worstelt met vragen als het gaat om het veroveren van een baan. Een baan in een vakgebied waar de concurrentie groot is. Deze situatie heeft raakvlakken met ondernemen en in het bijzonder acquisitie. In het gesprek heb ik deze student drie tips gegeven. Deze tips leveren psychologische ‘winst’ op voor studenten en voor werkgevers.
1. Ga mailen en ga bellen
Een email is gauw gemaakt. Je zet jezelf in het middelpunt. De potentiële werkgever gaat direct contact met je opnemen. Hoe anders is de praktijk. Heel vaak valt een ijzingwekkende stilte. De onzekerheid bij de afgestudeerde neemt toe. Wanneer is een goed moment te bellen.
Na twee dagen, na een week of na twee weken?
Mijn tip. Stuur een email en kondig aan dat je binnenkort telefonisch contact voor de verdere voortgang neemt. Voor opleidingen heb ik het advies de vaardigheid ‘bellen naar potentiële werkgevers’ te trainen. Een getrainde beller durft met zelfvertrouwen de handschoen op te nemen. Hij komt daadwerkelijk in actie.
2. Maak je CV persoonlijk
Een valkuil is slechts algemene informatie in de CV te plaatsen. Informatie die onaantrekkelijk is voor potentiële werkgever. De kunst is je capaciteiten en je studie ervaring ‘te vertalen’ naar aantrekkelijke kwaliteiten. Bijvoorbeeld als je een blog schrijft of excursies gegeven hebt, zet daar dan een recensie bij. Geef helder aan welke vaardigheden van belang waren. Hierdoor schets je een levendig beeld van je capaciteiten.
Mijn tip. Laat je CV door een leek lezen. Vraag welk beeld deze persoon heeft van je kwaliteiten. Je krijgt daarmee antwoord op de vraag of een werkgever snel helder heeft wat hij van je kan verwachten.
3. Voorkom Calimero gedrag
Natuurlijk is het eng te bellen naar ervaren werkers die van de hoed en de rand weten. Tegelijkertijd zijn zij ook ooit begonnen. Wees niet te bescheiden. Weet wat je kan. Weet wat je wilt. Bel en interesseer de ander voor een netwerkgesprek. Maak duidelijk wat de waarde van de ander is van dit gesprek. Bedenk dat er redenen kunnen zijn waarom iemand koeltjes reageert. Trek je dit niet persoonlijk aan. Ga door met het bellen naar anderen.
Mijn tip. Ga door en laat je niet ontmoedigen door nonchalante reacties. Stap hierover heen. Dit vergt uithoudingsvermogen en de wil enthousiast door te gaan. Zoek eventueel samenwerking met anderen die in hetzelfde schuitje zitten. Steun elkaar als het even tegenzit.
Kortom
Het is geen rocket science. Het is zaak van het trainen van essentiële vaardigheden zoals het durven bellen naar potentiële werkgevers. Het maken van een CV die interessant genoeg is voor de werkgever. Zaken die onvoldoende binnen (bedrijfs)opleidingen aan bod komen. Dat is een gemiste kans voor studenten en voor werkgevers.
Van elkaar leren
Ik ben benieuwd naar je ervaring. Twee weten meer dan een. Laat het me weten. Stuur je ervaring door naar info@devries-adviesentraining.com
Of stel je vraag tijdens een telefonisch adviesgesprek. Bel voor direct contact 050 314 34 70.
Veel succes met het toepassen van de drie tips.
Met vriendelijke groet,
Richard S.T. de Vries | bedrijfstrainer
Kun je slapend rijk worden op LinkedIn? [ Gratis online adviesgesprek van 30 minuten ] Bekijk hier de video (4.45 min). Of lees verder. Je hebt het vast wel eens gezien: die gouden beloftes van “verdien €10.000 per maand zonder moeite, alleen door LinkedIn!” Maar laten we eerlijk zijn: het is niet zo simpel. LinkedIn […]
Waarom persoonlijke verhalen een verschil kunnen maken “Ik hoor vaak dat het plaatsen van persoonlijke berichten op LinkedIn waardevol kan zijn. Wat is jouw visie hierop?” Deze vraag werd mij gesteld door een ondernemer tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Het is een vraag die veel mensen bezighoudt, zeker als je de grens zoekt tussen zakelijk en […]