Skip to content

Door 7 tips betere verkoopgesprekken: 1 YT online training & 2 blog

Door Richard S.T. de Vries

Door 7 tips betere verkoopgesprekken
1. Kijk verder YT online training of
2. Lees onderstaande blog
De 7 tips voor betere verkoopgesprekken vinden hun oorsprong uit mijn verkooptrainingen. Praktisch. Nuchter. En effectief.

7 tips
1. Voorbereiding
“Falen in de voorbereiding is de voorbereiding van het falen”. Verdiep je in de klant en in zijn bedrijf. Waardevolle internetbronnen zijn LinkedIn, Facebook en bedrijfswebsite. Het geeft een prima indruk waar de klant voor staat. De klant stelt een goede voorbereiding op prijs bij het verkoopgesprek.
2. Conditie
Een verkoopgesprek is topsport beoefenen. Wees uitgerust en alert. Gebruik NIVEA tijdens het gesprek. Benader de klant met een open blik en NIet Voor Een Ander (lees klant) invullen door te snel denken te weten wat de klant wil.
3. Kom ter zake
Natuurlijk ieder verkoopgesprek kent de fase van elkaar ‘ aftasten’ oftewel vinden we mekaar aardig. Het element ‘relatie’  speelt de hoofdrol. Daarna volgt het element ‘inhoud’ en vertel je wat je de klant te bieden hebt. Voorkom dat je blijft hangen in het rundvee gehalte door alleen maar vrijblijvend over koetjes en kalfjes te praten.
4. Blijf op koers
Door te werken met een lijst met bespreekpunten blijf je regisseur over het verkoopgesprek. Voordat het verkoopgesprek van start gaat bepaal je met de klant de te bespreken punten. Je blijft met de klant op koers en wijkt daar minimaal vanaf. Bij ieder bespreekpunt heb je een aantal relevante vragen paraat.
5. Luisteren
Laat merken dat je luistert. Geef aandachtssignalen door bijvoorbeeld te hummen of een woord te herhalen. Noteer relevante opmerkingen door korte omschrijvingen op papier. Blijf oogcontact met de klant houden.
6. Proefballon
De proefballon oftewel korte presentatie van je diensten ontstaat op basis van je korte omschrijvingen. Je controleert of je de klant begrepen hebt en krijgt een goede indicatie of je klant in je diensten geïnteresseerd is.
7. Proactief
Bij echte interesse van de klant stel je voor dat je een voorstel stuurt met je diensten. Dit voorstel wordt bij voorkeur tijdens het tweede verkoopgesprek bij en met de klant besproken. Je houdt de vinger aan de pols en vergroot de kans op verkoopsucces.
Ik ben benieuwd naar je tips! 2 weten meer dan 1. Geef je reactie onder deze blog.

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer