Skip to content

Conflict oplossen? Begin bij jezelf

Door Richard S.T. de Vries

Conflict of verschil van mening?
Er zijn veel situaties waarbij een conflict heel gemakkelijk op de loer ligt. Of beter gezegd: er tegenstrijdige belangen snel opdoemen. Privé, zakelijk, bij vrijwilligerswerk. Op zich is dat niet erg. Conflicten horen bij het leven. Je hoeft het niet overal over eens te zijn. Je mag verschillend tegen dingen aankijken en iedereen heeft soms verschillende belangen. Mooi als dat er gewoon mag zijn.
Hanteren van conflicten
Het is een ‘fact of life’ dat een conflict onoplosbaar lijkt. Of alleen oplosbaar door tussenkomst van een rechter. Of soms vinden mensen het nodig een conflict met geweld op te lossen, zoals de recente ontwikkelingen in Frankrijk laten zien. Nu voert het mij te ver om de wereldpolitiek in deze blog uitgebreid te bespreken. Daar zijn anderen veel beter in dan ik.
Ik beperk me tot de ‘kleine’ conflicten. Die je overigens slapeloze nachten kunnen bezorgen.
Altijd een oplossing?!
Hieronder vijf verschillende strategieën van Thomas en Kilmann voor het oplossen van een conflict.
  1. Vermijden 
    Je doet eigenlijk niets. Je begint er niet over met de ander, je onderneemt geen actie. Vaak kiezen mensen hiervoor als ze bang zijn voor het conflict. Of als ze denken dat ze de ander nog nodig hebben en daarom geen ruzie willen. Het conflict blijft onderhuids wel bestaan. Als je zeker weet dat het conflict niet opgelost kan worden, kan dit een nuttige strategie zijn. Maar denk wel goed na: kan het conflict écht niet opgelost worden? Of kies je voor de gemakkelijke weg?
  2. Toegeven
    Je gaat het conflict wel aan (misschien noodgedwongen omdat de andere partij erover begint), maar geeft uiteindelijk toe. Snel toegeven kan overigens een variant zijn op de vermijdingsstrategie als je eigenlijk bang bent voor het conflict. Bij deze strategie heb je weinig oog voor je eigen belang en stel je eigenlijk het belang van de ander voorop. Jij ‘verliest’. Het kan nuttig zijn in een onderhandelingssituatie waarbij je ervan uit gaat op een ander moment er iets voor terug te krijgen. Ook hier geldt: denk nog eens goed na! Hoe vaak geef jij toe in de hoop iets terug te krijgen en gebeurt dat in de praktijk eigenlijk nooit?
  3. Compromis sluiten 
    Als je een compromis sluit krijgen beiden partijen niet wat ze willen maar doen ze beide water bij de wijn. Je ziet deze strategie vaak in de politiek. Het kan een goede oplossing zijn wanneer je zeker weet dat niet iedereen volledig zijn zin kan krijgen. Maar is dat écht zo? Kun je niet een variant bedenken waarbij iedereen wint?
  4. Doordrukken
    Oftewel: vechten. Als de relatie met de andere partij niet belangrijk voor je is, kan dit een erg effectieve strategie zijn. Je wilt koste wat het kost jouw zin. Bijvoorbeeld als je een éénmalige aankoop doet in een winkel waar je daarna niet meer komt. Het is meestal niet slim om deze strategie te gebruiken bij mensen met wie je nog verder moet samenwerken. De ander zal zich een verliezer voelen en in het volgende contact met jou zal dit merkbaar zijn.
  5. Samenwerken 
    Je probeert een oplossing te bedenken waardoor iedereen zijn zin krijgt. Het voordeel is dat iedereen ‘wint’ en de relatie goed blijft. En natuurlijk bereik je maximaal resultaat. Dit lijkt de beste strategie. Op papier. Ik ben ook van mening dat je in een conflict altijd eerst deze strategie moet onderzoeken. Is er ergens een mogelijkheid waarbij we allebei winnen? In veel gevallen wordt snel één van de andere strategieën uit de kast getrokken terwijl deze nog niet is onderzocht. Dat komt omdat mensen uitgaan van vooronderstellingen en vooroordelen. Als je die aan de kant zet en open een eerlijk onderzoekt of er een mogelijkheid is tot winst voor beiden, kun je tot verrassende resultaten komen.
Welke strategie gebruik jij het liefst bij (dreigende) conflicten?
Ik ben benieuwd naar je reactie.

 

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer