31 augustus 2018
80% voorbereiding en 20% uitvoering basis van succesvolle workshop
Door Richard S.T. de Vries
Details. Details. Details bepalen het succes van een workshop. Een workshop waar deelnemers nog lang over gaan napraten. Lukt dit? Dan geeft je dat een ongelofelijk goed gevoel. Bovendien bevestig dit je imago en die van je onderneming.
1. Wat wil je dat deelnemers onthouden?
De kernvraag is wat wil je bereiken met een workshop en in het verlengde daarvan wat wil je dat deelnemers gaan onthouden. Dat is de rode draad in de ontwikkeling en de uitvoering van een workshop.
Bedenk dat deelnemers elke dag een stortvloed aan informatie over zich heen krijgen. Val op door duidelijk en eenvoudig te communiceren. Controleer of je in 1 zin duidelijk kan maken wat de deelnemer gaat onthouden.
2. Verplaats je in situatie van de deelnemers
Verdiep je in de situatie van de deelnemers. Bekijk de bedrijfswebsites van de deelnemers. Onderzoek gemeenschappelijke obstakels van de deelnemers in het ondernemersleven. Bedenk dan 2 tot 3 onderwerpen die je tijdens de workshop gaat behandelen.
3. Wees de techniek de baas
Controleer altijd ruim van te voren of technische apparatuur het doet. Het is irritant als je tijdens je verhaal ontdekt dat bijvoorbeeld de laptop continu opgestart moet worden. Voor de echte control freaks. Neem een reserve laptop mee zodat je, als je mazzel hebt, na een korte onderbreking verder kan gaan met je verhaal.
4. Vertel een interactief verhaal
Deelnemers zijn gek op inspirerende verhalen. Verhalen die bruisen van emotie, van moed en van uitdagingen. Vertel over je eigen falen, je eigen fouten en focus vooral op wat je geleerd hebt. Deelnemers krijgen op een (in)directe manier aandachtspunten en tips gemaakte fouten te voorkomen. Kortom hoeven minder vlieguren te maken en bereiken sneller resultaat.
5. Verras deelnemers door actieve werkvormen
Zorg voor actieve werkvormen waarbij deelnemers in gesprek raken met elkaar. Het is geslaagd als onbekenden met elkaar gaan praten en niet alleen met de vaak bekende buurman of buurvrouw. Dat zorgt voor gezonde spanning en volop energie tijdens de workshop.
6. Reserveer tijd voor reacties van deelnemers
Reserveer altijd tijd voor reacties van deelnemers. Ben je onervaren en zie je daar tegenop? Geef dan duidelijk aan wat de spelregel is. Bijvoorbeeld geef je reactie in maximaal 1 minuut met 1 voorbeeld. Door deze ‘strenge’ regel hou je de regie en laat je je niet ondersneeuwen door een dominante, welbespraakte deelnemer.
7. Vraag feedback
Vraag altijd om feedback. Dat maakt duidelijk of je 80% voorbereiding een sprankelende workshop heeft opgeleverd. Of deelnemers enthousiast gaan praten over de workshop. Soms valt het resultaat bitter tegen zo weet ik uit ervaring. Dat is even vervelend maar levert op den duur workshops op met enthousiaste deelnemers. En daar is het tenslotte om te doen.
Ben jij een kennisondernemer, trainer, coach, adviseur, marketeer, zakelijke dienstverlener, die last heeft van telefoonangst en uitstelgedrag? Bij De Vries Advies & Training begrijpen we hoe dit je professionele groei kan belemmeren. Daarom delen we enkele effectieve stappen om je zelfvertrouwen te vergroten en je communicatievaardigheden te verbeteren.Bekijk de video Overwin Telefoonangst. Bel Zelfverzekerd 📞 […]
Ben je een kennisondernemer en heb je moeite om de telefoon op te pakken en zelfverzekerd je ideale klanten te benaderen? Dan ben je niet de enige. Telefoonangst kan een enorme drempel zijn, maar het goede nieuws is dat je het kunt overwinnen. In dit blog ontdek je 3 unieke en waardevolle tips die je […]