Skip to content

7 geheimen voor succesvolle communicatie bij bedrijven

Door Richard S.T. de Vries

In deze blog 7 geheimen voor succesvolle communicatie bij bedrijven. Door bedrijfstrainingen heb ik bij veel bedrijven een blik kunnen werpen achter de schermen. Fascinerend is daarbij de communicatie tussen de directeur, de medewerkers en de klanten. Ik deel in deze blog 5 geheimen.

Het 6e geheim komt van Harm Plekenpol. Het 7e geheim komt van Robin van den Brink, Assistent-makelaar bij Van der Hoek makelaardij BV.

Meer weten over deze 7 geheimen van succesvolle communicatie. Lees dan verder.

1. Lach elke dag
Natuurlijk ondernemen is een ernstige zaak. Dag in, dag uit moet gepresteerd worden. Tegelijkertijd humor ligt op straat. IJzersterk vond ik de laatste opmerking van de fietsenmaker tijdens een dialoog op vrijdagochtend. Fietsenmaker: “De fiets kan om vier uur opgehaald worden”. Oh zei ik “dan zie je me op zaterdag”. Fietsenmaker: “dat is prima, ook dan is de fiets nog gerepareerd”.

Kortom: werk hard. Lach hard. Het leven is te kort om continu serieus te blijven.

2. Neem iedereen in het bedrijf serieus

Opmerkingen van de ‘jongste’ medewerkers ontmoeten soms een te onverschillig antwoord.
Bijvoorbeeld. “Wat weet jij er nou van. Je hebt nog geen jaar werkervaring”.

Dat is een gemiste kans. Juiste onervaren medewerkers staan onbevangen in het vak.

Door hun opmerkingen serieus te nemen, verruimd je blik. Zie je kansen die je anders laat liggen.

3. Organiseer een keer per maand een B.O.T. bijeenkomst

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Doe daar je voordeel mee.

Bespreek deze fouten tijdens een B.O.T. bijeenkomst. Oftewel een bijeenkomst met de ‘benen op tafel’.

Het is een informeel gebeuren waarbij de insteek is: hoe kunnen we in de toekomst deze fout voorkomen?

4. Geef als directeur het goede voorbeeld

Vriendelijkheid kost niets en levert veel op.

Het omgekeerde is ook waar. Onvriendelijkheid kost niets en loopt in de papieren als dit de omgangsvormen worden in een bedrijf.

Hier ligt een uitdaging voor directeuren van bedrijven. Neem als vuistregel “wie goed doet, goed ontmoet”. Dit levert een goede werksfeer op en komt de uitstraling van het bedrijf ten goede.

5. Geef onmiddellijk feedback als het fout dreigt te gaan

Bij een project waarbij meer dan twee mensen moeten samenwerken ontstaat vroeg of laat miscommunicatie. Dit kan ernstige consequenties hebben in termen van weggegooid geld, verspilling van tijd en zaken overnieuw moeten doen.

In het ideale geval neemt ieder zijn verantwoordelijkheid. Pakt misverstanden meteen aan en bespreek dit met betrokkenen.

Zeker bij complexe projecten is het handig de dag te starten met een korte bespreking. Hoofdvraag: varen we op koers of moeten we enigszins van koers veranderen? Bij deze bespreking maakt het niet uit of een stagiaire, een medewerker of een directeur een opmerking maakt.

6. Niet wachten met meedelen aan personeel tot besluitvorming helemaal rond is
– Van Harm Plekenpol

“‘Geef ook informatie over zaken die nog niet uitgekristalliseerd zijn. Medewerkers horen in bedrijf over plannen maar kunnen dat niet plaatsen als met informatie gewacht wordt totdat ‘alles in kannen en kruiken’ is.

Je hoeft ze niet de hele businesscase aan ze voor te leggen maar wel melden dat plannen worden ontwikkeld om probleem op te lossen.

Als medewerker meent dat hij/zij daaraan een bijdrage kan leveren dan verzoek ik je contact op te nemen met lid van project of projectleider.

Dan kan er mee gedacht worden. Wel even checken of medewerker dat gedaan heeft en of die niet ‘de kous op de kop heeft gehad’, want wordt hij/zij mogelijk kopschuw.

Deze suggestie moet ervoor zorgen dat de interne communicatie beter gaat lopen”.

7. Weet je kansen
– Van Robin van den Brink, Assistent-makelaar bij Van der Hoek makelaardij BV.

“Wij gaan elke morgen, even in kort overleg. Dit doen wij omdat wij binnen ons kantoor meerdere diversiteiten hebben. In dit overleg bespreken wij wat wij kunnen betekenen voor de andere disciplines binnen dit kantoor op deze dag.

Zo wil iemand een huis kopen? Heeft deze klant al een hypotheek adviseur. Zo niet dan vragen wij onze adviseur om gelijk contact op te nemen. Zo vergroten wij onze omzet. De klant is inmiddels al een lead, dus dat is zonde om kwijt te raken!”

Ik ben benieuwd welke geheimen van succesvolle communicatie jij toepast binnen het bedrijf.

Laat het me weten! Mail je geheim door.

Je geheim kan, indien je dat wilt, met je naam en link naar de bedrijfswebsite in deze blog komen te staan.

 

WIL JIJ SPARREN?

Afspraak maken
Richard S.T. de Vries - Telefoontrainer & ZOOM*meetingtrainer