23 augustus 2018
Wat je moet weten over negatieve gevolgen van een eerste, slechte indruk!
Door Richard S.T. de Vries
Door slechte indruk negatieve gevolgen
Veel mensen komen onvoldoende tot hun recht door een onprofessionele indruk tijdens gesprekken. Welke negatieve gevolgen dat heeft bij organisaties en hoe deze persoonlijke kwesties ten goede te keren, komen aan bod.
Over persoonlijke drempels stappen
Vroeger, lees de vorige eeuw, was ik erg verlegen. Was ik jaloers op klasgenoten die met flair een spreekbeurt hielden. Zij kwamen in de spotlight en werden met complimenten overladen.
Beren op de weg
Dat wilde ik ook maar durfde niet door een chronisch gebrek aan zelfvertrouwen en vervelende gedachten. Dat kan ik niet. Dat durf ik niet. Stel dat ze me uitlachen. Allemaal drogredenen die je op achterstand zetten.
Deze houding en gedrag herken ik bij deelnemers aan de 1-op-1 trainingen Professionele Elevator Pitch. Zij staan voor de uitdaging over drempels te stappen. Zij ontmoeten veel figuurlijke beren op de weg. En dat is jammer. Het gevolg is dat capaciteiten onderbelicht blijven met alle gevolgen van dien.
Deelnemers worden niet gevraagd voor aansprekende projecten binnen bedrijven. Vissen achter het net zodra een promotiekans in het verschiet ligt. Bij reorganisatie met de onvermijdelijke oriënterende gesprekken komen de wensen en vaardigheden nauwelijks uit de verf.
Gemiste kansen
Dergelijk gedrag levert al met al gemiste kansen op. Je blijft hangen in je comfortzone en je capaciteiten blijven ver onder de oppervlakte. Op een gegeven moment ontstaat chagrijn wat alleen maar verliezers oplevert.
Wat dan te doen?
Op zich lijkt het simpel. Pak jezelf bij de lurven. Volg een training en oefen steeds weer in het professioneel presenteren tijdens werkbesprekingen en netwerkgesprekken met bekende en onbekende mensen. Dat vergt lef, moed en uithoudingsvermogen.
Hoe anders is de praktijk!
De snode plannen een training te volgen, blijven snode plannen. Bij netwerkbijeenkomst vraagt het turen naar de smartphone alle aandacht. Het contact met de onlinewereld is gemakkelijker dan een persoonlijk gesprek.
Het jammere is dat je met weinig enthousiaste verhalen thuiskomt. Immers je smartphone is je beste vriend die je geheel onder controle hebt. Hij zegt niets terug en je bent baas over je eigen beeldscherm. Bijzondere verhalen en kansen op basis van gesprekken met onbekenden blijven achterwege.
Relativeer
Dat kan anders door jezelf minder serieus te nemen. Door jezelf uit te dagen en jezelf voor te nemen bij volgende gelegenheden in ieder geval met een onbekende een gesprek aan te gaan. Als een schaap over de dam is, volgen er vanzelf meer.
Benut kennis
Door je te verdiepen in aspecten van professioneel presenteren en elevator pitch. Een rijke bron is Google en YouTube. Je duikt een schat aan informatie op door artikelen te lezen en YouTube filmpjes te bekijken. Nuttige tips, handige adviezen en persoonlijke verhalen onderstrepen vaak de stelling “there is nothing good or bad, but thinking makes it so” (Shakespeare).
Je komt snel tot de ontdekking dat mensen over drempels moeten bij contacten met onbekenden. Bij situaties waar de persoonlijke druk te presteren hoog is.
Conclusie
Mijn stelling is dat als hebt leren praten dan kan je leren professioneel presenteren en een goede eerste indruk maken op basis van een elevator pitch. Het is een zaak van meer opstaan dan vallen.
Kan je een steun in de rug goed gebruiken als het gaat om een professionele elevator pitch?
Zet nu een goede eerste stap. Vraag hier het gratis eBook Elevator Pitch aan.
Maak een persoonlijke elevator pitch. Een pitch die je helpt een goede indruk te maken.
Klik hier, mail je adres en ontvang gratis eBook Professionele Elevator Pitch
Lees ook
29 november 2024
7 Essentiële LinkedIn tips voor een constante stroom aan klanten
Van connectie naar klant. Ontwikkel jouw krachtige LinkedIn strategie In een inspirerende LinkedIn Live-uitzending getiteld ‘Van Connectie naar Klant. Nico Waiboer’s Geheimen voor een Constante Stroom via LinkedIn’, sprak Nico over hoe je LinkedIn effectief kunt inzetten om een constante stroom aan klanten te genereren. Lees de tips hieronder. Of bekijk de YouTube uitzending. In […]