14 oktober 2014
Roddels! Direct in de kiem smoren
Door Richard S.T. de Vries
Roddelen op het werk: pak het aan!
Soms gebeurt het gewoon: je hoort via-via een roddel van één van je medewerkers over je bedrijf. Zo’n roddel die je bedrijf een slecht imago geeft. Het probleem is, je hebt het alleen maar van horen zeggen. De medewerker erop aanspreken lijkt dus niet gepast. Bovendien is het niet ernstig genoeg om meteen straffe maatregelen te nemen. En toch wil je wel iets met die roddels. Wat doe je?
Ga rustig in gesprek
Ga in gesprek met je medewerker; zo snel mogelijk. Hoe moeilijk ook, laat je emoties er buiten.
Onze ervaring is dat dit de beste aanpak is om de volgende vier redenen:
1. Je geeft een signaal af dat je roddels opvangt en jouw reputatie en daarmee van je bedrijf uiterst serieus neemt.
2. Je geeft de medewerker de gelegenheid zijn of haar kant van het verhaal te vertellen.
3. De kans dat de medewerker de volgende keer beter oplet wat hij of zij naar buiten brengt is enorm toegenomen.
4. Je houdt je werkrelatie met de medewerker helder: jij uit datgene wat je op dit moment bezig houdt wat er voor zorgt dat het uit de wereld is en niet bijvoorbeeld het komende beoordelingsgesprek overschaduwt.
Kalmte kan je redden
Zorg in elk geval dat je zelf rustig bent. Kalmte kan je redden. Als jij boos of geïrriteerd bent, voelt de medewerker zich onmiddellijk ‘op het matje geroepen’. En dat is niet je doelstelling. Immers: je hebt het gedrag niet zelf geconstateerd, dus hoe kun je nu al boos zijn? Misschien is er wel een heel goede verklaring voor! Laat ik eerlijk zijn: dit soort dingen komen het meest voor bij medewerkers waarmee de verstandhouding niet optimaal is. Dus de kans dat jouw irritatie gevoeld wordt, is groot. Wees je daarvan bewust en probeer het zoveel mogelijk te vermijden. Soms is het dus beter een nachtje over te slapen dat je uitgerust bent en je je eigen emoties de baas bent.
Kies je moment zorgvuldig uit
Vind je het serieus genoeg om er een apart gesprek aan te wijden? Of kan het ook in een gepland bilateraal overleg? Of liever tussen neus en lippen door bij de koffieautomaat? Hiervoor is geen eenduidig advies. Laat het van de ernst van de situatie afhangen en van je werkrelatie met je medewerker.
Breng het verhaal neutraal
Noem geen namen van mensen die het jou hebben verteld om te voorkomen dat de medewerker deze personen gaat aanspreken op ‘klikken’. Gebruik woorden als: “Ik heb gehoord dat…” en “ik wil het daar toch eens met je over hebben. Als het waar zou zijn dan kan dat het bedrijf schade berokkenen. Daarom wil ik graag eens van jou horen hoe dit verhaal de wereld in heeft kunnen komen.” Of woorden van gelijke strekking.
Laat je niet verleiden tot discussie
Laat je niet verleiden de discussie aan te gaan over wie ‘geklikt’ heeft. Dat doet er niet toe. Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand op hoge poten naar de ‘klikspaan’ gaat en de sfeer op het werk daarna om te snijden is.
Maak er geen derdegraads verhoor van
Verwacht geen ‘schuldbekentenis’ en maak er geen derdegraads verhoor van. Je wil alleen een signaal afgeven, meer niet. Maak er niet meer woorden aan vuil dan nodig en betrek er zeker niet meer mensen bij dan nodig.
Wacht nooit tot functionerings- of beoordelingsgesprek
Wacht in elk geval nooit tot het komende functionerings- of beoordelingsgesprek om dit aan te pakken. Daar gaat het over de prestaties van de medewerker en niet over dit soort dingen. Roddels op het werk wil je zo snel mogelijk de wereld uit. Pak het daarom zo snel als mogelijk aan.
Lees ook
29 november 2024
7 Essentiële LinkedIn tips voor een constante stroom aan klanten
Van connectie naar klant. Ontwikkel jouw krachtige LinkedIn strategie In een inspirerende LinkedIn Live-uitzending getiteld ‘Van Connectie naar Klant. Nico Waiboer’s Geheimen voor een Constante Stroom via LinkedIn’, sprak Nico over hoe je LinkedIn effectief kunt inzetten om een constante stroom aan klanten te genereren. Lees de tips hieronder. Of bekijk de YouTube uitzending. In […]