Ontdek het geheim van soft skills. Krijg een klik en bouw vertrouwen op bij gesprekken met klanten

  0 31
  Wil jij je soft skills versterken? Bel Richard de Vries. Telefoon 06 212 37 342
  Ben jij als zakelijke dienstverlener voldoende kritisch op het blijven ontwikkelen van je soft skills? Door deze skills ben je in staat een klik te krijgen en vertrouwen op te bouwen met klanten.
  Weet jij echt te luisteren, mededogen te tonen en te balanceren tussen emotie en ratio? Deze vaardigheden bewust weten toe te passen bij kennismakinggesprekken, verkoopgesprekken en presentaties?
  Daarmee ga je je positief onderscheiden van andere dienstverleners. Klanten gaan sneller voor je diensten kiezen.
  Ik ben Richard de Vries. Timmer ruim 29 jaar aan de weg als trainer en coach voor individuele deelnemers en teams binnen profit- en non-profit organisaties. Deelnemers willen door overtuigende verhalen van hun zakelijke diensten klanten boeien en binden.

  ONTDEK DE VRAAG ACHTER DE VRAAG
  Klanten zijn goed geïnformeerd. Weten van de hoed en de rand. Zijn in staat goed te overzien waar ze nu staan en wat anders en beter moet. Wil je als zakelijke dienstverlener opvallen dan is het tonen van kennis zwaar onvoldoende. Dat weet de klant al. Belangrijk is te achterhalen wat de vraag achter de vraag is. Oftewel wat is het probleem achter het probleem als je in contact komt met de klant.
  Eerst hoor je vaak een algemeen verhaal. Wordt in hoofdlijnen verteld waar de klant tegenaan loopt. Het is dan kunst goed te luisteren tussen de regels door. Doordachte vragen te stellen zonder als een betweter of schoolmeester over te komen die precies weet hoe de hazen lopen en hoe je eenvoudig de zaken gaat verbeteren.
  Wil jij je soft skills versterken? Individueel of met je collega’s?
  Neem HIER contact met me op voor het maken van een vrijblijvend, telefonisch strategiegesprek.
  BALANCEER TUSSEN EMOTIE EN RATIO
  Het is een delicaat balans tussen emotie en ratio. Weten wanneer je een kritische vraag gaat stellen die een open wond verder open kan scheuren. Een inschatting maken of een klant open staat voor spiegelen en confronteren met dubbelzinnigheden in zijn betoog.
  Door met respect en open het gesprek in te gaan, win je het vertrouwen van klanten. Dollartekens achterwege laten, met eerst de wil te doorgronden wat er wezenlijk aan de hand is. Een zo exact mogelijk beeld krijgen wat er speelt. Antwoord geven op de vraag  of je zakelijke diensten bijdragen aan het oplossen van het probleem.

  Bel Richard de Vries. Stel je vraag over trainen van soft skills. Telefoon 06 212 37 342

  WEET HOE DE HAZEN LOPEN
  Dat vergt veel vlieguren, weten hoe verhoudingen zijn binnen organisaties, wat je rol en functie is en durven te spiegelen als er eenmaal de klik en vertrouwen in je is als zakelijke dienstverlener.
  Blijf kritisch op je persoonlijke ontwikkeling. Zeker als het gaat om soft skills. Dat maakt dat je als mens groeit en in staat bent de ander te helpen. Je krijgt bij het klimmen van de jaren meer en meer de rol van mentor. En als ik voor mezelf spreek is het gevaar groot dat je blijft steken in je eigen gereedschap. Als je alleen een hamer en boor hebt, ga je alles te lijf met een hamer en een boor.
  GEBRUIK INSTRUMENTEN UIT GEREEDSCHAPKIST
  # Door te blijven reflecteren
  # Ervaringen met andere dienstverleners uit te wisselen
  # TED X talks te volgen
  # Boeken en blogs te lezen blijf je bij de les.
  GEEF TRAININGEN
  Door het geven van bedrijfstrainingen en individuele begeleiding blijf je jezelf ontwikkelen.
  Het verhaal gaat wel de ronde dat degene die een training geeft het meeste leert. Hij heeft inzicht in de lesstof, geeft training en ziet hoe deelnemers het oppakken. Dat levert een spiegel op voor de deelnemers en de trainer. Door het inschakelen van de trainer als onafhankelijke derde is een volwassen gesprek eerder gegarandeerd. Collega’s gaan geen vliegen afvangen maar een dialoog met elkaar aan.
  Er wordt gewezen op blinde vlekken waar de ander zich helemaal niet van bewust is. Dat levert psychologische winst en persoonlijke groei op. Als trainer is het genieten dat door hernieuwd elan en energie deelnemers bedrijven persoonlijk en professioneel gaan presenteren.
  BLIJF SOFT SKILLS ONTWIKKELEN
  Hoe zorg je ervoor dat soft skills aangescherpt worden. Net zoals de boswachter die bomen wil hakken in het bos is het zaak de bijl scherp te maken. Dit kost tijd. Dat vergt het slijpen van de bijl. En daardoor kan even niet gehakt worden. In de praktijk zie je dat het hollen en draven is en geen tijd voor een groepsevaluatie of een individuele feedback.
  Mijn advies. Reserveer regelmatig tijd als groep om actuele zaken te evalueren.
  Hoe gaat het klantencontact? Welke reacties komen er en wat moet er anders en beter. Ga in tweetallen rond de tafel zitten en wissel ervaringen uit. Bijvoorbeeld een door de wol geverfde deelnemer en een deelnemer met weinig ervaring. De een neemt bakken met praktijkervaring in en de andere actuele kennis zo uit de schoolbanken.
  Een ander goed middel is het inschakelen van een onafhankelijke derde die een aantal individuele gesprekken voert en zijn bevindingen deelt met een team. Dat kan in allerlei vormen. Workshops. Trainingen. Heidagen.
  Rode draad is a la de boswachter tijd reserveren om met een blik in de autospiegel vooruit te kijken.
  Door soft skills om deze manier te blijven stimuleren ga je als organisatie onderscheiden van andere bedrijven. Dat levert een win-win-win situatie op. Voor de deelnemers, het bedrijf en de klanten.
  Soft skills is goud voor elke zakelijke dienstverlener. Je gaat (uit)blinken en dat straal je uit naar klanten.

  Wil jij je soft skills versterken? Bel Richard de Vries. Telefoon 06 212 37 342

  # Wil jij een stap extra zetten met je collega’s?
  # De soft skills krachtiger maken?
  NEEM CONTACT MET ME OP
  # Bel Richard de Vries. Telefoon 06 212 37 342
  # Of mail me
  In een vrijblijvend, telefonisch strategiegesprek verken ik graag met je de mogelijkheden je organisatie nog klantgerichter te maken.

  Geen berichten

  Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.